Президент України Петро Порошенко взяв участь у заходах із нагоди 70-ї річниці визволення концтабору Аушвіц-Біркенау в Освенцімі (Республіка Польща).

Із шести мільйонів євреїв, які були знищені нацистами та їхніми союзниками, чверть — родом з України, нагадав Президент у своєму коментарі після участі в заходах. Водночас глава держави зауважив: із шести мільйонів мирних мешканців України, що стали жертвами Другої світової війни, знову-таки чверть становили євреї. «А з урахуванням загиблих на фронті ми втратили майже 60 відсотків від довоєнного єврейського населення українських земель», — сказав керманич, повідомляє прес-служба Президента.
П. Порошенко нагадав: у боях за визволення Освенціма та навколишніх населених пунктів поклали голови 231 радянський солдат, з яких кожен п’ятий — українець. Підрозділами командували полковник Василь Петренко, українець із Полтавщини, полковник Анатолій Ковалевський — із Чернігівщини, майор Анатолій Шапіро — український єврей із Полтавщини. Саме солдати його батальйону перші пройшли під сумновідомою брамою з написом «Праця звільняє» (Arbeіt macht freі). І першим танком, який розбив браму, керував українець Ігор Побірченко. Про це днями дуже яскраво нагадав міністр закордонних справ Польщі Гжегош Схетина.
«З урахуванням усіх цих фактів просто не маю права не повернутися до ідеї створення постійної експозиції України в музеї Аушвіц-Біркенау. Нам треба зібрати документи та речові реліквії, пов’язані з перебуванням мешканців українських земель у цьому таборі. Цей план, сподіваюся, реалізуємо за кілька років, щойно почнемо виходити з поглибленої війною економічної кризи», — наголосив Президент.
Водночас він констатував: на жаль, у сімдесятий рік перемоги над нацизмом, в яку українці зробили колосальний внесок, у рік сорокаріччя Гельсінського заключного акта наша країна вступила в умовах російської агресії і грубого порушення норм міжнародного права. Російська Федерація, будучи не просто підписантом акта, а одним із його ініціаторів, грубо порушила зафіксовані у цьому документі принципи непорушності кордонів та територіальної цілісності, прав і свобод людей.
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).
ЦИТАТА
Президент Петро ПОРОШЕНКО:
«На тимчасово окупованих територіях, в районах, тимчасово підконтрольних проросійським бойовикам, крім терору, націленого на все місцеве населення, крім порушення прав і свобод усіх громадян, здійснюється ще й окремий етноцид україномовного населення. Там небезпечно розмовляти українською. Нашу мову, як і історію України, виключають зі шкільних програм. А в Криму, до того ж, грубо утискають права кримських татар, пропагують антитатарські ксенофобські стереотипи. Всесвітньо визнаним лідерам цього народу навіть заборонено в’їзд на територію півострова».