Початок опалювального сезону цьогоріч буде ускладнений невизначеністю імпортних цін на природний газ, дефіцитом вугілля, заготовленого для роботи теплових електростанцій у зимовий період, незадовільними розрахунками підприємств теплової комунальної енергетики за спожите блакитне паливо і важкодоступністю кредитів.

На мою думку, це спричинить чергове подорожчання паливних ресурсів і примусить адміністративно підняти їх вартість для населення. Однак подорожчання енергоносіїв та житлово-комунальних послуг несуттєво погіршить прикінцеве значення індексу зростання споживчих цін завдяки відносній стабілізації цін на продовольчі товари. Тож я передбачаю, що індекс не перевищить 2 відсотки.

Бензин (високооктановий) — зниження середніх роздрібних цін до 6,75 гривні за літр. Дизпальне — до 6,8 гривні за літр.

Я виходжу з того, що уряд уповні скористається з низки переваг, які відкрила світова фінансова криза. Саме через падіння нафтових цін Росія цього місяця безпрецедентно знизить ставку ввізного мита до 372 доларів США за тонну. Поза сумнівом, можна очікувати на глухий спротив вітчизняних (швидше за все — західноукраїнських) заводів, які втратять на цьому частину своїх прибутків. Але малоймовірно, щоб і уряд, і парламент поступилися інтересами споживачів, шансом зберегти інфляцію у річному вимірі нижчу за 20 відсотків.

Борошно (найуживаніші сорти) — подешевшання на 10—15 відсотків.

Станом на 22 вересня, обмолочено більш як 44 мільйони тонн зернових. Попри розширену пропозицію влада восени не знизить лещата адміністративного регулювання цін, розуміючи, що низька інфляція — одна з головних передумов її мирного співіснування з виборцями.

Хліб білий першого сорту, формовий — подешевшання на 3 відсотки (до 10 копійок на кілограмі). Хліб житній — подешевшання на 3 відсотки (до 13 копійок на кілограмі).

Я припускаю, що за результатами вересня ціни на хліб та хлібобулочні вироби вгамуються остаточно.

М’ясо — подорожчання на 10 відсотків.

Широка пропозиція зерна та комбікормів, і, що не менш важливо, готовий до затвердження пакет законодавчих актів з підтримки сільгоспвиробника вселяють певний оптимізм у призупинення падіння виробництва м’яса. Проте кількість великої рогатої худоби продовжує нестримно скорочуватися. Зростання реалізованої продукції (здебільшого — ковбас) на 6 відсотків проти рівня минулого року свідчить, швидше, про поширення, а не блокування інфекції недоброякісної або контрабандної продукції. При цьому фермери уникають брати кредити через довготривалий цикл одержання прибутків для їх погашення (від 12 до 20 місяців).

Крупи — подешевшання від 5 до 20 копійок на кілограмі (гречка, рис — у тому числі). Картопля — до 1 гривні на кілограмі.

Я виходжу з того, що серпнево-вересневе подешевшання круп і картоплі триватиме й у жовтні. Головно це пояснюється активізацією торгівлі продуктами нового врожаю і бажанням сільгосппідприємств якомога швидше компенсувати свої витрати (багатьом для того, щоб погасити взяті навесні кредити).

Що і як ми споживаємо

Порівняно з 2007 роком витрати на продукти харчування українця на добу зросли за рік менше як на 5 гривень. Однак структура споживання якісно покращала. Зросло споживання в домогосподарствах рибопродуктів (на 10 відсотків), цукру (на 9 відсотків), м’яса та м’ясопродуктів (на 4 відсотки), овочів та баштанових (на 2 відсотки). Сільські домогосподарства традиційно спрямовували на харчування більшу частку сукупних витрат, ніж міські домогосподарства — 56 відсотків проти 48 (Держкомстат).

Овочі — подешевшання на 15 відсотків, фрукти — подешевшання на 15 відсотків.

Корекцію цього прогнозу може зумовити незначне подорожчання фруктового імпорту, через потребу закладати в ціну товару ризики, пов’язані з нестабільністю валютних курсів. Поза тим це стосується всіх надходжень по імпорту.

Олія (рафінована) — подешевшання одного літра на 20 копійок.

Ціни на рафіновану олію в роздробу стабілізувалися на рівні 11 гривень ще влітку, а теперішнє падіння світових цін на олію приблизно удвічі прирекло виробників олії на багатомільйонні збитки (у доларовому еквіваленті) через перехідні залишки у 200 тисяч тонн насіння, нереалізованого за старими цінами. Дорога штука — експортні обмеження.

Молоко — подорожчання на 5 відсотків, молокопродукти — подорожчання на 10 відсотків.

Мій прогноз спирається на зменшення пропозиції молока через падіння його виробництва вже за за підсумками восьми місяців на 4,2 відсотка.

Цукор — подешевшання до 3,5 гривні за кілограм.

Довкола цін на солодкий продукт більше політичних спекуляцій, ніж економічних розрахунків. Урожай цукрових буряків і потужності цукрозаводів, які вже включилися в роботу, свідчать про те, що найближчим часом вартість цукру в опті не перевищить 3500 гривень за тонну. Окрім того, зростання цін унеможливлюють істотні перехідні залишки минулого маркетингового сезону.

Алкогольні напої — подешевшання на 5 відсотків.

Економічних передумов для цінових коливань на ринку спиртного немає. На це вказують і розрахунки мінімальної ціни на горілку виробниками, і відчутне нарощування виробництва на спиртозаводах, за якими вони тепер закріплені.

Промтовари — подорожчання на 5—7 відсотків.

Я прогнозую зниження попиту на частину промтоварів не першої необхідності (електроніку, меблі, автомобілі), а відтак і рівнів рентабельності продажів крупних торговельних мереж через обмежену пропозицію і подорожчання ресурсів. Симптом: обсяг автокредитів у серпні скоротився на 13 відсотків. Усі ризики я пов’язую із наслідками світової фінансової кризи і нестабільності на внутрішньому валютному ринку.

Транспортні послуги — подорожчання на 5 відсотків.

Мій прогноз базується на намірах низки органів місцевої влади підняти плату за проїзд у громадському транспорті для того, щоб оновити рухомий склад і компенсувати видатки на підвищення заробітної плати.

Послуги зв’язку — подорожчання на 20 відсотків.

Зросте плата за користування стаціонарними телефонами в містах та райцентрах. Тарифи на перевстановлення телефону збільшаться з 6 до 20 гривень. Власне, таке рішення прийняла Нацкомісія з питань регулювання зв’язку — і додати тут нічого.

Житлово-комунальнІ послуги — подорожчання на 10 відсотків.

На початку опалювального сезону без сюрпризів не обійтися. Навіть якщо він розпочнеться своєчасно. Як завжди, негараздів на кшталт непрацюючих систем опалення або водопостачання в багатьох регіонах не уникнути. Це знову спишуть на брак грошей для ремонтів і оновлення основних фондів, тим само виправдовуючи чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги. Крім цього, прогнозна оптова ринкова ціна на електроенергію від початку місяця зросте на 4 відсотки — до 385,53 грн. за 1 МВт-год (без ПДВ).

Офіційний курс гривні — 5,0 гривні за долар США.

Як на мене, вересень показав, що девальвація гривні за лічені дні до нижньої «стінки» валютного коридора і більш як на 8 відсотків упродовж місяця зумовлена внутрішніми чинниками. З огляду на те, що в жовтні зросте попит на долари з боку комбанків (треба погашати синдиковані кредити), НАК «Нафтогаз України» (треба повертати борги «Газпрому») тощо деякі експерти вважають, що міжбанківський ринок найближчим часом триматиметься психологічної межі у 4,95 гривні за долар США. Проте, на кінець жовтня, на мій погляд, перетне її, що, зрозуміло, відкоригує офіційне значення курсу.