Народний депутат Андрій Павловський (БЮТ) пропонує покращити фінансування територіальних дорожніх фондів за рахунок збільшення податку з власників дорогих машин.

«Якість українських автошляхів залишає бажати кращого через хронічне недофінансування заходів із ремонту та будівництва доріг, — пояснює парламентарій. — Багато контрактів на ремонт і будівництво доріг, укладених рік і більше тому, зриваються підрядчиками внаслідок суттєвого зростання цін на будівельні матеріали порівняно з передбаченими в контракті».

Саме це стало основою нового законопроекту «Про внесення змін до ст.3 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», що пропонується депутатом.

«Збільшення розмірів податку на легкові автомобілі з великими об’ємами двигуна значно поповнить дорожні фонди необхідними коштами, особливо зараз, під час підготовки до Євро—2012», — пояснює А. Павловський.

Він переконаний, що власники дорогих авто, тих, де об’єм двигуна перевищує 3500 куб. см, мають нести тягар фіскального навантаження. «На сьогодні, за чинним законодавством, податок з власників автівок сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів. Ці фонди 85 % зборів спрямовують на фінансування доріг загального користування, а 15 % відправляється до бюджетів місцевого самоврядування — на ремонт та утримання вулиць», — зазначив Андрій Павловський. Тож, на його думку, необхідно окремо призначити ставки податку з певних моделей авто, що є вже предметами розкоші: «Альпіна», «Ауді», БМВ, «Б’юїк», «Кадиллак», «Крайслер», «Понтіак», «Мерседес-Бенц», «Хаммер», «Тойота» тощо.

Законопроектом пропонується збільшити ставки оподаткування податком з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів автомобілів легкових з об’ємом циліндрів двигуна від 3501 куб. см і більше, зокрема для нових автомобілів з 40 до 100 гривень з 100 см3, а тих, що використовувалися до 8 років, — з 45 до 120 гривень.

Також Андрій Павловський пропонує індексувати зазначені в законі «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» ставки податку відповідно до зростання інфляції.

Як зазначається в супровідних листах нового законопроекту, запропоновані зміни не потребують додаткових матеріальних та фінансових витрат з держбюджету, а сам законопроект забезпечить достатній рівень фінансування необхідних робіт з ремонту та будівництва автошляхів.

Головне науково-експертне управління рекомендувало народним обранцям прийняти законопроект за основу.