Україна обрала європейське майбутнє і свій вибір підтвердила підписанням 27 червня цього року економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський під час зустрічі з латвійською парламентською делегацією на чолі з головою Комісії з європейських справ Сейму Латвійської Республіки Зандою Калнинею-Лукашевичею (на знімку).

На думку Р. Кошулинського, євроінтеграційний досвід Латвії, яка успішно пройшла шлях набуття членства в ЄС, може бути дуже корисний для України. Своєю чергою, зазначив він, міжпарламентське співробітництво має стати дієвим механізмом та важливим елементом на цьому шляху «Хочу подякувати дружньому латвійському народові за підтримку України та українців у цей непростий для нас час. Особливо — за гуманітарну допомогу, зокрема в лікуванні постраждалих під час Революції Гідності на українському Майдані. Низьким укліном дякуємо латвійському народу за таку вагому підтримку», — сказав Р. Кошулинський, звертаючись до латвійських колег.
«Ми сьогодні йдемо по тих стежинах, які вже Латвія пройшла як повноправний член європейської унії, і досвід Латвії в імплементації та входженні до великої родини європейських держав для України надзвичайно важливий», — наголосив Р. Кошулинський. За його словами, «ратифікація Угоди про асоціацію буде розглянута максимально швидко, тільки-но Президент внесе її на розгляд парламенту».
«Сьогодні для України дуже важкий і обмежений час через те, що ми нині творимо нову країну і нові суспільні взаємини і водночас захищаємо нашу країну», — сказав український політик. На його думку, латвійський досвід для України є дуже вагомим, і «наше парламентське співробітництво має бути ефективним і взаємодоповнюючим, з огляду на знання і досвід наших парламентів».
Відповідаючи на запитання, Р. Кошулинський повідомив, що парламент ухвалив рішення «не йти на канікули». Зачіпаючи питання щодо конституційного процесу, він висловив думку, що «він буде дуже складний, непростий, але успішний».
Сторони обговорили основні напрями двосторонніх взаємин. У цьому контексті Р. Кошулинський наголосив на необхідності активізації двостороннього торговельно-економічного співробітництва. На його думку, перспективним напрямом, зокрема, можуть бути науково-технічні спільні проекти у сфері ІТ-технологій на муніципальному рівні. Водночас політик зауважив, що Україна зацікавлена в розширенні інвестиційної співпраці, наголосивши на можливості «максимально розвивати і збільшувати фінансово-економічний зиск для наших країн».
Торкаючись культурно-гуманітарних взаємин, Р. Кошулинський висловив щиру подяку керівництву Латвійської держави за підтримку етнічних українців, що мешкають в Латвії. «Хочу подякувати керівництву Латвії за сприяння і допомогу, яка надається українській діаспорі. Особливо за виділення місця для пам’ятника Тарасові Шевченкові, функціонуванню Ризької української середньої школи, а також відділу української літератури при Академічній бібліотеці Латвійського університету», — сказав він.
Своєю чергою пані З. Калниня-Лукашевича запевнила в підтримці офіційною Ригою суверенітету та територіальної цілісності України. «Хочу запевнити у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України з боку латвійської влади. Латвія завжди засуджувала анексію Криму Російською Федерацією і також засуджує дії, які нині відбуваються на Сході України», — заявила латвійський парламентарій. Від імені латвійського народу пані З. Калниня-Лукашевича висловила співчуття українському народові, близьким і рідним військовиків, що загинули або постраждали під час збройного конфлікту на Сході України. «Хочу вас запевнити, що Латвія є вашим союзником і другом у Європейському Союзі і ви завжди можете розраховувати на нашу підтримку, пораду і всіляке сприяння», — наголосила пані З. Калниня-Лукашевича.
Під час перемовин співрозмовники засвідчили необхідність поглиблення україно-латвійського діалогу на всіх рівнях, ураховуючи народну дипломатію як ефективний механізм порозуміння.
У зустрічі взяла участь Тимчасово повірена у справах, Перший секретар Посольства Латвійської Республіки в Україні Лігіта Давидова.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.