Комітет з питань науки і освіти підтримує ратифікацію угоди між урядом України та урядом Турецької Республіки про співробітництво в галузях військової підготовки, технологій та науки.

Угода, яку пропонує ратифікувати законопроект, встановлює правові засади взаємовідносин двох країн у галузі військового співробітництва, зокрема, спільні заходи щодо обміну військовослужбовцями, досвідом та інформацією в галузі військового навчання, військової науки та технологій.

На засіданні зазначалося, що ратифікація угоди сприятиме створенню механізму україно-турецького співробітництва в галузях військової підготовки, технологій та науки, а також зміцненню традиційно дружніх, добросусідських відносин між двома країнами.

Браконьєрів поменшає

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує проект закону про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо посилення заходів у боротьбі з браконьєрством).

Документом пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, підвищити ефективність громадського контролю щодо охорони довкілля. Зокрема, пропонується надати додаткові повноваження із складання протоколів за різні види браконьєрства представникам державних природоохоронних органів та громадським природоохоронним інспекторам.

Науковців хочуть матеріально підтримати

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва підтримує прийняття за основу проекту закону про державну підтримку галузевої науки.

Проектом пропонується здійснювати фінансування з державного бюджету України наукових досліджень, що їх проводять галузеві наукові установи. Зокрема, передбачається надавати цим установам фінансову підтримку для розвитку їх інфраструктури, оновлювати матеріально-технічну базу, забезпечувати підготовку наукових кадрів, повністю або частково компенсувати відсотки за їх угодами щодо кредитування інноваційних та інвестиційних проектів, звільнити від плати за землю, яка використовується для здійснення ними основної науково-технічної діяльності тощо.

Під час обговорення проекту зазначалося, що «за роки існування промисловості в нових економічних умовах галузеві наукові установи зазнали непоправних втрат і в багатьох випадках вони припинили існування, що негативно позначилося і на діяльності промислових підприємств, і на падінні конкурентоспроможності продукції, що ними виробляється».

Народні депутати підтримали необхідність законодавчого врегулювання проблем у зазначеному напрямі діяльності. Відповідний висновок направлено в Комітет з питань науки і освіти.

За повідомленням Інформаційного управління Верховної Ради.