У політичній макітрі кожному хочеться стати вареником над варениками. Цьогоріч місцеві народні обранці ні на йоту не поступилися принципами, виробленими за роки незалежності: у Сумських і міській, і обласній радах упродовж літа панував майже цілковитий штиль, який подеколи порушувався «зализуванням ран».

Уся влада... в білому

Найважчим і найтривалішим політичний «медозбір» виявився у депутатів Сумської міської ради, який тривав більш як сім місяців — із минулорічної осені майже до кінця весни нинішнього року. Початок йому поклала масована акція депутатської коаліції БЮТ—«НУ-НС», спрямована на зміщення з керівного крісла міського голови Сум Геннадія Мінаєва. Тим більше, що міський голова своїми непродуманими кроками, а точніше — їх цілковитою відсутністю, сам підштовхував опонентів до активних дій. Тож підстав для «оксамитової» рокіровки і висловлення недовіри в політичних противників було достатньо.

Нинішнього очільника міста на обласну політичну арену виштовхнула громадська організація «Нічний дозор», що засвітилася на електоральному полі акціями громадської непокори попередній владі напередодні останніх президентських виборів, а в керівне крісло всадили приправлені революційним пафосом передвиборні мінаєвські обіцянки: «Життя без сміття!», «Воля громади — закон для влади!», «Смерть одноруким бандитам!» тощо. Однак черговий обранець замість того, щоб сформувати високопрофесіональну команду та, засукавши рукави, взятися за нагальне розв’язання соціально-економічних проблем, розпочати відродження занепалого міського господарства та добитої до ручки інфраструктури, за висловом сумського політолога Олександра Хоруженка, «втягнувся у політичну і бізнесову гру з місцевими «олігархами-крамарями», які масово прийшли в регіональну політику через пропорційні вибори, і по вуха загруз у схемах, передусім, із виділення земельних ділянок під індивідуальну забудову». В депутатській фракції «Нічного дозору», мимоволі втягнутій колишнім лідером у підкилимну політичну гру, спочатку посилилися відцентрові тенденції, а згодом назрів розкол. Частина «дозорців» примкнула до бютівців, інша навіть створила окрему фракцію під назвою «Воля громади».

Троянський кінь від побратимів

Саме в цей критичний час противник, у якого разом із соратниками-«нунсівцями» і двома перебіжчиками з «Нічного дозору» набралося в міській раді необхідні дві третини голосів, пішов у неприховану атаку — зініціював голосування про недовіру міському голові, на декілька місяців перетворюючи місцевий представницький орган на справжнісінький балаган. Утім, затяжна і, здавалося б, до найменших дрібниць прорахована кавалерійська атака депутатської більшості на самому старті почала пробуксовувати, а згодом і взагалі захлинулася у безсиллі. «НУ—НС», побоявшись власноруч віддавати «колегам» абсолютну владу в міськраді, порушив попередні домовленості й скромно «приховав» один свій голос. «НУ—НС» не думає відмовлятися від боротьби за найвищі владні місця в міській виконавчій владі.

Тим часом міський голова вийшов з цього двобою хоча й дещо пожмаканим, зате загартованим у політичних баталіях. Після радикальної зміни свого політичного іміджу він заручився підтримкою... лідера «Єдиного центру». Проте, на думку аналітиків, навіть цей могутній тил не зміцнить позицій і не принесе йому бодай найменших політичних дивідендів. Марно сподіватися на них також бютівським опонентам, особливо в світлі останніх подій у Верховній Раді. Навіть якщо тамтешні «демократи» й не переб’ють до кінця горшків, політичний вакуум навколо їхніх сумських однодумців збільшуватиметься незалежно від подій у Верховній Раді. Занадто багато темних плям набралося на їхньому партійному мундирі.

Я — тобі, ти — мені. Разом — сила!

— Коли мова заходить про владний чи бізнесовий пиріг, партійна приналежність разом із проблемами виборців у значної частини депутатів відходить на задній план, — переконаний Олександр Хоруженко. — Адже політику в Сумах роблять депутати-бізнесмени. І конфлікти між ними розпалюються не через партійні чи моральні принципи, а за якомога ширші владні повноваження. Кожному хочеться бодай на годину стати у політичній макітрі вареником над варениками.

На переконання політолога, місцевий депутатський корпус ділиться не на фракції, а на групи за «покликанням»: громадську, статистів і найпотужнішу — бізнесменів. Саме останні після здорожчання землі в місті розгорнули смертельну битву за неї. За таких умов міжпартійний «паритет», який базується на формулі «я — тобі, ти — мені», може тривати нескінченно.

Депутат, котрий попросив не називати його прізвища, визнав: відставка Геннадія Мінаєва ініціювалася, звісно, не від любові до виборців, а заради подальшого власного збагачення. Не за красиві очі проштовхували нового кандидата. І всім було байдуже, що фактично міняють шило на мило, від якого городянам стане ще гірше.

Ще один депутат міськради також «не для преси» висловив думку: «Нинішню владу і депутатський корпус справді знизу догори, немов іржа, роз’їдає корупція. Що може зупинити цей корупційний апокаліпсис? Негайне повернення до змішаної виборчої системи. Кожен депутат має звітувати перед виборцями і нести перед ними персональну відповідальність за свої вчинки».

Задушливі обійми

Кардинальне виправлення ситуації та оздоровлення політичних процесів в обласному центрі, в області, як, зрештою, і в державі на користь пересічних громадян, мабуть, справді можливе лише за повернення до мажоритарної чи, хоча б, змішаної виборчої системи. В іншому разі партійно-політичне кумівство на смерть задушить українську демократію у своїх «турботливо-дружніх» обіймах. Вони стануть ще «задушевнішими» після приєднання «Єдиного центру». Чому? Досить сказати, що один із керманичів обласної організації «ЄЦ» за роки незалежності, неначе той переляканий колобок, був «заручений» із півдесятком партій! Тепер окопався в шостій. І таких партійних перекотипіль в Сумах, як оселедців у бочці.

Сумська область.

Мал. Василя ФЛЬОРКА.