Футбол. У конференц-залі стадіону «Динамо» відбулася зустріч представників ЗМІ з президентом ФФУ Григорієм Суркісом, який повернувся з Бордо (Франція), де відбулося дводенне засідання Виконкому УЄФА. На ньому, зокрема, обговорювалося питання: чи залишати право проведення Євро-2012 за Україною і Польщею.

Президент ФФУ висловив задоволення рішенням УЄФА підтвердити право наших країн на проведення цього турніру. Також він висловив упевненість, що політична ситуація в країні не зашкодить підготовці до чемпіонату Європи. До речі, пан президент розповів, що матчі єврофоруму прийматимуть щонайменше шість міст, найбільше — вісім. Причому УЄФА не дотримуватиметься пропорційності представництва міст для обох країн. Резервні можуть стати основними, основні — резервними. Та Григорій Михайлович волів би, щоб пропорційності дотрималися.

На запитання, чи можливий такий варіант, коли Євро-2012 прийматимуть два польських і шість українських міст, президент ФФУ відповідати не захотів, наголосивши, що варто дотримуватися етики. Коментуючи чутки про те, що фінальну частину чемпіонату прийматимуть Італія або Польща разом із Німеччиною, Суркис процитував Міхала Лісткевича (голову Польського футбольного союзу): «Припинімо спекуляції». Якщо навіть УЄФА вирішить віддати право проведення п’яти українським і трьом польським містам, то Григорій Суркис боротиметься за формулу 4+4, бо є партнерські стосунки. При цьому будівництво стадіонів у Києві та Варшаві є істотним елементом усього проекту.

Президент ФФУ відзначив, що тепер ситуація з підготовкою Євро-2012 для нього неприємніша, ніж півроку тому. Він вважає, що перемогти треба тільки раз, однак дії окремих чиновників спростували цю істину. Григорій Суркіс повідомив, що були пропозиції перенести Євро в Україні та Польщі на 2016-й або 2020-й роки, але такої напруги ще 8 або 12 років він би не витримав.

«Євроінтеграція, повага у світі, високі стандарти життя закладаються саме сьогодні, — сказав Григорій Михайлович. — Успішна реалізація Євро-2012 і є наше майбутнє».

Україна звертатиметься по допомогу в підготовці до інших країн, зокрема до Німеччини. Однак розраховувати ми повинні насамперед на власні сили.

Коментуючи розширення Євро до 24 команд на турнірі 2016 року, президент ФФУ заявив, що це рішення УЄФА базується на маркетингових дослідженнях. Навіть незважаючи на відсутність на Євро-2008 Англії телеаудиторія збільшилася. Тепер замість 31 матчу буде 53. Це, либонь, добре для ТБ, спонсорів, уболівальників.

Серед інших питань на виконкомі обговорювалося переформатування Кубка УЄФА. Підраховано, що лише зміна назви цього турніру (Ліга Європи УЄФА) підвищать інтерес спонсорів і телебачення.

Прощаючись із журналістами, Григорій Суркіс повідомив, що коли він уже летів до Києва, йому зателефонувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Напевно, це і є свідченням величезного значення проведення Євро-2012 для України.