Сьогодні відбудеться чергове засідання Верховної Ради України. Порядок денний ще не узгоджено, не відома й доля коаліції. Однак регіонали і комуністи не відкидають: цього тижня може порушуватися тема одночасних позачергових виборів — парламентських і президентських, а також імпічменту Президента.

Так, учора Ганна Герман (Партія регіонів) заявила, що на поточному пленарному тижні треба порушити питання про одночасні вибори Президента та парламенту. «На сьогоднішній день я не маю оптимізму стосовно створення коаліції», — зазначила вона і додала, що «досить реальною» є можливість оголошення дострокових виборів до Верховної Ради. Щоправда, в такій ситуації, за її словами, парламенту необхідно внести зміни до виборчого законодавства стосовно відкритих списків.

Водночас Ганна Герман вважає, що ідея про одночасні вибори Президента і парламенту «дуже симпатична і вона була б підтримана суспільством». «Я думаю, що про це треба говорити на цьому пленарному тижні», — підкреслила вона.

Поточного тижня ситуація зі створенням коаліції має дійти свого логічного завершення, переконані комуністи. В інтерв’ю «Голосу України» народний депутат Олександр Голуб заявив: «Депутати мають визначитися з конфігурацією коаліції». Крім того, за його словами, КПУ вже давно наполягає на позачергових виборах Президента. «Оскільки Ющенко давно не може виконувати свої обов’язки», — зазначив народний обранець. Отже, якщо не створять коаліцію, переконані комуністи, будуть одночасні дострокові вибори до Верховної Ради і Президента. Крім того, комуністи наполягатимуть на розгляді цього тижня питань бюджету, цін і тарифів, а також звіту парламентської комісії стосовно торгівлі України зброєю.

У БЮТ поки що не обговорювали ідею одночасних виборів парламенту і Президента. Але, заявив «Обкому» перший заступник глави фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, така постановка питання можлива.

«По-перше, можу сказати, що керівними органами БЮТ така позиція не обговорювалася. По-друге, ми зараз робимо все, щоб ту коаліцію, котра була раніше — а тепер у складі трьох, — хоча б відновити», — зазначив він. Водночас Кожем’якін повідомив, що позиція БЮТ стосовно дочасних виборів не змінилася.

«Ми категорично проти дострокових виборів. Ну а якщо комусь вже дуже сильно буде хотітися йти на вибори і знову тривожити український народ, то ми вважаємо, що його можна потривожити один раз — але зате з усіх питань», — сказав парламентарій.

Народний депутат від «НУ—НС» Лілія Григорович охарактеризувала «Голосу України» заяву щодо ініціювання дострокових президентських виборів «мильною булькою». «Це ніби регіонали сказали, що підуть садити на Марсі яблуні», — зазначила вона.

Стосовно створення коаліції народний депутат заявила, що обстоювала й обстоюватиме ідею демократичної коаліції з принципами, яких мають дотримуватися всі сторони як заповідей Божих. «Епоха безпринципності мусить минути. Юлія Тимошенко каже: вертайся в стійло. Таку коаліцію я не можу назвати демократичною. Я з того стійла вийшла 2 вересня. А бютівці вийшли з коаліції своїми діями. Нас лякали «ширкою», а тепер пропонують стати ширмою. Так не буде», — заявила Лілія Григорович. «Кажуть, що нас лишається менше. Так, кількість мала, а місія велика, як писав принциповий Франко: «Здригнуся, захитаюся, мов тінь, пропаде кривава праця многих, многих поколінь».

Доцільно на цьому тижні, на переконання Лілії Григорович, було б розглянути законопроект про загальнообов’язкове державне медичне страхування.

Лідер парламентської фракції «Блок Литвина» Володимир Литвин вважає заяви про можливість одночасного проведення позачергових виборів і до Верховної Ради, і Президента «політичним шантажем». За його словами, Верховна Рада не зможе прийняти такого рішення, оскільки при всьому бажанні для нього неможливо знайти жодних підстав.

У той же час Володимир Литвин зазначив, що в парламентських кулуарах уже «ходять» декілька проектів, якими передбачено можливість складання повноважень Президентом за власним бажанням. «Але це нереально», — впевнений лідер фракції. Коментуючи конституційну норму, якою передбачаються дочасні президентські вибори, Володимир Михайлович зазначив, що такі вибори можливі лише за умови, якщо цього захоче Президент України. «Відповідно, висновок один — одночасні парламентські та президентські вибори неможливі», — вважає Володимир Литвин.