Багато корисних програм для України здійснюється за ініціативою Ради Європи, і вони інтелектуально збагачують європейським досвідом важливі сфери політичного й державного життя в Україні.

Підтвердженням ефективності та реальних результатів у формуванні високої політичної культури, опанування кращим зарубіжним досвідом, сприяння законодавчій та управлінській діяльності є проект навчання і практикуму Української школи політичних студій. В її складі успішно діє лабораторія законодавчих ініціатив під керівництвом відомого політолога Ігоря Когута, а високий рівень програми досягається за підтримки представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні, екс-посла Швеції Ахе Петерсона. Тож не випадково навчання у Школі політичних студій дуже зацікавлює слухачів, які попередньо проходять конкурсний відбір (а це молодь, що працює з депутатами в різних структурах влади, у громадських і політичних організаціях, органах місцевого самоврядування тощо).

Цього року виїзне засідання школи відбулося в Одесі, де найактуальніша сучасна тематика викладалася і відомими вченими-юристами, економістами й політологами, і колишніми її випускниками, які за рівнем фахової підготовки працюють в апараті уряду, центральних органах виконавчої влади. Жваву дискусію і великий інтерес у слухачів із різних регіонів України спричинила проблема лекції знаного доктора юридичних наук, професора Анатолія Селіванова, який плідно працює над новою моделлю судового ладу в Конституції України, а його ідеї зачіпають гострі проблеми конституційного правосуддя. Виступи керівника Євроатлантичного університету Олега Рибачука з питань євроатлантичної інтеграції, заступника міністра регіонального розвитку та будівництва Анатолія Рибачука стосовно проведення адміністративно-територіальної реформи, а також судді Конституційного Суду України Віктора Шишкіна щодо проблем здійснення судової реформи викликали інтерес у молодих політиків до знань про сучасний стан розв’язання суспільних проблем і суперечностей.

Усе це зосередило увагу допитливих слухачів на створенні у творчих підгрупах школи оригінальної моделі майбутнього: «Україна 2020: розробка сценаріїв розвитку».

Потреба суспільства в молодих високоосвічених політиках стає дедалі гострішою, тож творча функція Школи політичних студій з їх добору й навчання може слугувати прикладом реального співробітництва з Радою Європи в ім’я майбутнього України.