Ранкове засідання 26 вересня

Народні депутати проголосували за зміни до календарного плану. Так, на наступному тижні народні обранці знову працюватимуть у сесійній залі.

Сесія вирішила внести деякі поправки і уточнення в ухвалений раніше закон, який регламентує правила дорожнього руху. Як зауважив у своєму виступі представник Комуністичної партії Адам Мартинюк, останнім часом чи не кожне парламентське засідання починається із виправлення допущених раніше помилок. Він закликав колег-депутатів пильніше готувати документи і ретельніше підходити до їх ухвалення. Лідер БЮТ Іван Кириленко виступив із повідомленням про те, що на «частковому засіданні двох фракцій» було запропоновано створити робочу групу з формування порядку денного у складі БЮТ, «НУ—НС» та Блоку Литвина. Однак протягом двох днів колишні колеги по коаліції цю пропозицію ігнорують. Натомість В’ячеслав Кириленко знову говорив про те, що до «НУ—НС» під час формування порядку денного не дослухаються. Політик наголосив: його фракція вимагала припинення спільного голосування БЮТ і Партії регіонів на наступному тижні і проведення переговорів про створення коаліції між БЮТ та «НУ—НС». Однак їх не почули.

Парламентарії заслухали доповіді представників ЦВК стосовно створення єдиного реєстру виборців. Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна повідомила, що згідно з урядовою постановою єдиний реєстр виборців мав би бути створений до 15 грудня цього року. Практично всі свої зобов’язання по цьому ЦВК виконала, повідомила доповідачка. Однак через тиск з боку Президента та Генпрокуратури процес створення реєстру призупинено, бо неможливо закупити прикладне програмне забезпечення. За інформацією Жанни Усенко-Чорної, перешкоджає указ Президента, що призупиняє дію урядової постанови до рішення Конституційного Суду, та заборона Генпрокуратури. Якби такий тиск на ЦВК припинився, то єдиний реєстр можна було б створити до вказаної дати, запевнила представниця ЦВК. Заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова у своєму виступі зупинилася на запровадженні державного обліку виборців з використанням автоматизованої обробки інформації. Його передбачалося ввести в дію ще в жовтні минулого року. Однак ідея не втілена в життя і досі. Серед причин — «невиконання заходів щодо забезпечення технічного захисту даних реєстру та прийняття незаконних рішень при здійсненні закупівлі товарів і послуг».

Лунали пропозиції створити тимчасову слідчу комісію, котра розслідувала б факти тиску на ЦВК. Її представники проти такої пропозиції не заперечували. Парламентаріїв також цікавило, чи можуть відбутися дострокові вибори, якщо єдиний реєстр виборців до того часу не буде створений. Жанна Усенко-Чорна відповіла, що згідно з чинним законодавством реєстр необхідний для проведення виборів. А дострокове волевиявлення може пройти й без нього. Водночас представник ЦВК наголосила: це абсолютно не означає, що такі вибори пройдуть з порушеннями.

Після перерви народні обранці за скороченою процедурою розглянули два законопроекти. Дискусія розгорнулася навколо запропонованого Партією регіонів документа, який передбачає внесення змін у процедуру призначення керівників національних телевізійної та радіокомпанії. Однак документ ухвалили в першому читанні. За основу було прийнято й проект змін до деяких законів щодо підвищення вимог до статутного капіталу професійних учасників фондового ринку.

Народного депутата Валерія Дубіля колеги привітали з днем народження.