Партія регіонів на початку тижня ініціювала переговорний процес про формування нової коаліції у Верховній Раді. За кожною із фракцій були закріплені конкретні перемовники. Щоправда, інформації про хід консультацій не надходило. Тим більше що колишні партнери — БЮТ і «Наша Україна — Народна самооборона» — наполягали на відтворенні демократичної коаліції. Окрім того, вони вирішили залучити до свого табору і Блок Литвина. Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко передав колегам письмові пропозиції, які повинні були лягти в основу роботи нової коаліції. Натомість БЮТ висунув свої умови: мовляв, ми із коаліції не виходили, а тому треба почати переговори з чистого листа.

Суперечності, які існують між колишніми колегами, яскраво проявилися під час засідання Кабінету Міністрів. Віце-прем’єр Іван Васюник звернув увагу на результати голосування стосовно змін до закону про державну службу і поставив запитання: як можна говорити про відтворення демократичної коаліції і голосувати в унісон з Партією регіонів? У відповідь міністр внутрішніх справ Юрій Луценко запитав віце-прем’єра: а де результати роботи комісії, яку очолював Іван Васюник, щодо вивчення ситуації в Києві?

Врешті фракція Блоку Литвина призупинила переговори і заявила, що БЮТ і «НУ—НС» мають порозумітися між собою, а тоді можна продовжити переговори. Про вихід із переговорного процесу заявила і Партія регіонів. Як стверджують поінформовані джерела, каменем спотикання стали кадрові апетити БЮТу, який хотів зберегти своїх представників на посадах у Митній службі, Податковій адміністрації, а регіоналам пропонував очолити гуманітарний блок уряду, який нині очолюють «нашоукраїнці».

А наприкінці тижня стало відомо, що представники нашої країни ведуть переговори із США про екстрадицію до України екс-прем’єра Павла Лазаренка. Аналітики цю новину розцінили, як чергову атаку на Юлію Тимошенко. Тим більше народний депутат Оксана Білозір направила до СБУ запит з проханням перевірити, куди прем’єр літала влітку.

Власне, саме тому лідер регіоналів Віктор Янукович хоч і заявив, що партія робитиме все, щоб нових дочасних виборів не було, та зізнався, що нічого зробити не зможе. А тому привид дочасних виборів з кожним днем стає реальністю.