Тимчасова слідча комісія Верховної Ради виявила факти постачання до Грузії українського озброєння з військового арсеналу в селищі Лозова Харківської області. Про це під час брифінгу розповів голова Тимчасової слідчої комісії з питань з’ясування обставин постачання до Грузії української військової техніки з метою виявлення фактів порушення чинного законодавства та норм міжнародного права Валерій Коновалюк (на знімку).

За його словами, поставки здійснювалися протягом травня та червня цього року, що підтверджується певними контрактами та нарядами.

«Це свідчить про те, що наше політичне керівництво знало про час військової операції Грузії проти Південної Осетії», — сказав він.

Валерій Коновалюк зауважив, що велику кількість військової техніки продано Грузії за заниженими цінами. Окрім того, виявлено певні зловживання (на рахунок Міністерства оборони не повернулося більш як 400 мільйонів гривень). «Я переконаний, що ця ситуація підтверджує те, що відпрацьована стійка система корупції у сфері торгівлі озброєнням», — зазначив народний депутат від ПР.

За його словами, нині існують проблеми з наданням ТСК інформації, оскільки певні посадові особи ігнорують запрошення на засідання комісії.

Водночас Валерій Коновалюк позитивно оцінив доручення Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Першому віце-прем’єр-міністру Олександру Турчинову забезпечити проведення всіх контрольних перевірок компанії «Укрспецекспорт». Він вважає, що факт захоплення піратами в Африці судна «Фаїна», яке перевозило 30 танків Т-72 , підтверджує, що Україна стає резонансною країною в питанні торгівлі зброєю у світі.