Днями завершилася тривала епопея боротьби трудового колективу оборонного підприємства «Електроприлад» з рейдерами, які захопили завод ще у березні й шість місяців утримували його під контролем. Повернувшись на свої робочі місця, працівники були шоковані побаченим.

Потрощені меблі, вибиті двері, вікна, помальовані стіни, повністю знищений виробничий реманент — далеко не повний перелік того, що отримали фахівці «Електроприладу» після піврічного господарювання псевдовласників. Все вказувало на те, що завод прагнули знищити. На думку юристів, метою рейдерів був продаж землі, яка у цьому районі коштує до півмільйона за сотку. Можна порахувати, яка ціна 2,5 гектара території «Електроприладу».

«Приміщення розбиті, знищені. Таке враження, що ми потрапили до кам’яного віку. Важно навіть уявити, що люди могли зробити таке з підприємством у наші часи», — заявив одразу після повернення на завод голова правління Юрій Кисляківський. Він зазначив, що за півроку, доки на підприємстві були рейдери, «Електроприлад» не працював. Держбюджет недоотримав податків більше шести мільйонів гривень, зазнали збитків споживачі продукції, серед яких чимало російських авіабудівних заводів. Бо столичний «Електроприлад» виготовляє так звані потенціометри — системи електронної навігації для літаків, суден та ракет. Без них вся ця техніка «сліпа».

Що стосується самого заводу, йому завдано неймовірної шкоди. Рейдери поцупили десятки кілограмів цінного паладію та золота, що використовуються у виробництві потенціометрів. «Точно назвати суму збитків поки що не можна. Зараз проводимо підрахунки. Та можу стверджувати, що загальна шкода оцінюватиметься у десятки мільйонів доларів. Якщо ж нам не вдасться відновити виробництво, загальні збитки для держави сягнуть кількох сотень мільйонів доларів», —переконаний Ю. Кисляківський.

Лише для того щоб придбати запас дорогоцінних металів для виробництва та відновити понівечене обладнання треба кілька мільйонів гривень. За словами Ю. Кисляківського, у підприємства залишилися фінансові резерви на рахунках. Після захоплення, гроші вдалося заблокувати, і рейдери ними не скористались.

Утішає у цій історії те, що реалізаторів рейдерських схем все ж таки вдалось упіймати та кинути за грати. За словами адвокатів Сергія Алєксєєва та Сергія Боярчукова юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков та партнери», що супроводжувати справу в судах, спецоперація рейдерів будувалася на протизаконних методах. Адже спершу був сфальшований протокол загальних зборів ВАТ «Електроприлад», на підставі якого були внесені дані до Держреєстру про нового директора заводу. Нападники пішли далі і сфальшували навіть рішення суду, яким намагалися скасувати заборону відчужувати майно заводу.

Частину нерухомості вдалося розпродати. Однак зусиллями адвокатів подальше розпорошення активів «Електроприладу» було зупинено, а згодом майно за рішенням судів було повернуто підприємству. «Основна причина рейдерського розквіту в Україні — недосконале законодавство та безкарність. Скажімо, той само реєстратор не зобов’язаний за законом перевіряти автентичність протоколу зборів акціонерів. А отже, рейдери змогли зі сфальшованим витягом змінити директора ВАТ «Електроприлад». Жодного сумніву у реєстратора не викликало й те, що документ був підписаний особами з азійськими прізвищами», — наголосив адвокат Сергій Боярчуков. Його партнер Сергій Алєксєєв також додав, що рейдери намагалися заблокувати повернення на «Електроприлад» справжніх власників, змінивши реєстратора. Утім, адвокатам вдалося попередити цю махінацію. І вже 26 серпня акціонери, що володіють двома третинами акцій заводу, провели нові загальні збори і подовжили повноваження голові правління ВАТ «Електроприлад» Юрію Кисляківському.