Стан реалізації державної політики протидії торгівлі дітьми обговорювався під час «круглого столу», організованого Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності спільно з міністерствами у справах сім’ї, молоді та спорту і внутрішніх справ.

Як зауважив народний депутат Валерій Бевз, державна програма протидії торгівлі людьми в Україні на період до 2010 року не діє. За його словами, територія країни активно використовується для незаконної торгівлі людьми, особливо дітьми. Парламентарій назвав кілька фактів, які викликають особливе занепокоєння. Зокрема, майже 150 тисяч дітей сьогодні мешкають у неблагополучних сім’ях, де батьки зловживають алкоголем або наркотичними засобами, не працюють і не виховують своїх нащадків. У країні більш як 103 тисячі дітей-сиріт. Щороку до притулків потрапляють понад 120 тисяч дітей. Усе це, за словами депутата, сприяє торгівлі дітьми, яка набуває транснаціонального характеру. Змінити ситуацію на краще, переконаний В. Бевз, можна лише за умови якнайшвидшого законодавчого реагування на це.

У свою чергу представник ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі повідомив, що Україна визнана джерелом постачання дітей для комерційної сексуальної експлуатації. Він наголосив, що в державі не дотримуються права дитини і уряд має звернути на це пильну увагу.

Основні причини торгівлі дітьми, за словами іншого учасника «круглого столу» — представника Генеральної прокуратури В’ячеслава Рябенка, такі: сучасний стан економіки і зайнятість населення країни, прогалини у законодавчій базі та її невідповідність нормам міжнародного права, що обмежує можливості правоохоронних органів у боротьбі з такими злочинами, пропаганда розпусти і насильства у засобах масової інформації, бездоглядність дітей, неналежний стан боротьби з торгівлею людьми, проституцією і правопорушеннями у сфері громадської моралі з боку правоохоронних органів.

В. Рябенко висловив упевненість, що «розв’язання всіх цих проблем можливе лише за умови виконання комплексної програми підвищення соціально-економічного рівня населення, реформування системи інтернатних закладів, практичної взаємодії правоохоронних органів України з іншими державами у боротьбі з торгівлею дітьми, приділення уваги профілактично-роз’яснювальній роботі».

Учасники заходу висловились за термінове прийняття Верховною Радою закону про затвердження Національної програми «Національний план дій на виконання Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року». А також запропонували Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести зміни до національного законодавства, привівши його у відповідність з нормами міжнародного права в частині кримінальної відповідальності за зберігання та використання дитячої порнографії, а також внести зміни до нормативно-правових документів і міждержавних угод щодо виїзду українських дітей за кордон (винятково за проїзним документом дитини).

Загальній декларації прав людини — 60 років

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту прийняти постанову «Про проведення парламентських слухань з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини».

Відповідно до проекту постанови, парламентські слухання з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини на тему: «Утвердження в Україні міжнародних стандартів у сфері прав людини: законодавчі та практичні аспекти» пропонується провести 10 грудня 2008 року.

Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності відзначення парламентом цієї визначної дати, оскільки з 1948 року 10 грудня відзначається в усьому світі як День прав людини.

На думку членів комітету, проведення слухань стане «нагодою для детального аналізу реалізації положень Декларації, їхнього втілення у законодавстві в сфері захисту та відстоювання прав і свобод громадян, розробки пропозицій щодо подальшої розбудови громадянського суспільства в Україні як європейській державі».

Спад будівництва зупинять пільговими кредитами

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності заслухав інформацію про ситуацію у сфері фінансово-кредитного забезпечення будівництва житла. Під час розгляду цього питання акцентувалась увага на «складній ситуації у галузі будівництва, зокрема житла, та у сфері іпотечного кредитування». Зокрема, зазначалося, що в першому півріччі нинішнього року, вперше за останніх сім років, в Україні спостерігається спад будівництва (минулого року за відповідний період був приріст 15,8%). Погіршується також фінансовий стан галузі, вперше почав скорочуватися продаж будівельних матеріалів.

Аналогічна ситуація складається з будівництвом житла. Так, за січень—травень його приріст, зокрема в Києві, становив 3,6% (минулого року — 26,1%). Зазначалося також, що погіршується іпотечне кредитування будівництва житла. Якщо обсяги іпотечних кредитів зросли у 2 рази, то за перше півріччя поточного року зростання практично немає, а відсоткова ставка підвищилась майже на чверть.

За підсумками обговорення комітет ухвалив рішення підтримати положення проекту закону про державний бюджет України на 2009 рік щодо виділення коштів, зокрема, на будівництво (придбання) житла для різних категорій державних службовців, військовослужбовців, суддів, інших категорій громадян (на суму 1 663 млн. грн.); надання пільгових кредитів окремим категоріям громадян на будівництво (реконструкцію), придбання житла (на суму 215 млн. грн.) та державних гарантій за зобов’язаннями Державної іпотечної установи (на суму 1 000 млн. грн.); часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла (на суму 127 млн. грн.).

За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради України.