На Дніпропетровщині хоч сьогодні готові розпочати опалювальний сезон. Технічно область готова до нього на 100 відсотків, запевняє голова облдержадміністрації Віктор Бондар. І обіцяє, що в найближчі три дні школи, дитячі садки, лікарні, інші соціальні заклади, які мають автономні котельні, отримають тепло.

На жаль, ця новина аж ніяк не стосується більшості об’єктів соціальної сфери, до яких надходить тепло з центральних тепломереж, оскільки жодне місто досі не одержало лімітів на газ від «Нафтогазу України».

Керівник області відрядив до Києва свого заступника й міських голів і наказав не повертатися доти, поки вони не підпишуть контрактів із «Нафтогазом». Отож тепер від них залежить доля повсюдного потепління батарей теплоцентралі.

Проте Віктор Бондар не приховує: область заборгувала за газ майже 200 мільйонів гривень. Але борги Мінфіну перед Дніпропетровщиною за відшкодування різниці між собівартістю і встановленими тарифами для населення ще більші — близько півмільярда гривень. Двісті мільйонів з них, за його словами, обіцяють компенсувати до кінця року, а про решту навіть не згадують. Тому облдержадміністрація має намір повернути ці кошти через Адміністративний суд.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації бачить два варіанти виходу із ситуації: або уряд виконує свої зобов’язання і компенсує різницю між реальною вартістю газу і заниженими тарифами на нього, або дозволяє підвищити тарифи.