Ніхто не вірить у реальність виборів, але всі готуються до них

Партія «Єдиний центр» готова йти на дострокові парламентські вибори самостійно, хоча й сумнівається в їх проведенні. Про це на вчорашній прес-конференції повідомив лідер партії, народний депутат Ігор Кріль.

За його словами, 23 вересня відбулося засідання президії партії, на якому переважна більшість учасників засідання висловились за те, щоб у разі проведення дострокових виборів партія йшла на них окремо. «Єдиний центр» готовий до цього, але рішення буде ухвалювати з’їзд партії», — зауважив Ігор Кріль. Водночас депутат додав, що про дострокові вибори слід говорити обережно, бо слабо віриться, що вони відбудуться.

Депутат повідомив, що «Єдиний центр» підготував зміни до виборчого законодавства і нині вони перебувають на розгляді у профільному комітеті. Законопроект передбачає, що перша п’ятірка списку формуватиметься з лідерів та відомих особистостей на з’їзді партії, решта також формуватиметься на з’їзді, але з територіальною прив’язкою кандидатів. Остаточний список кандидатів у народні депутати вже після виборів формуватиме ЦВК за схемою: перша п’ятірка плюс перші номери по ТВК (від найбільшої до найменшої ТВК), потім другі номери тощо, залежно від того, скільки голосів набрала ця політична сила.

Така схема, на переконання депутата, дасть змогу уникнути проходження в парламент секретарів, охоронців та інших «наближених осіб», а також зробить депутатів більш незалежними. Крім того, парламентарій переконаний, що цей законопроект набере 226 голосів у парламенті, оскільки в усіх політичних силах «є люди, які не хочуть бути рабами свого лідера».

Журналіста, якого тримали шість років за гратами, виправдали

Апеляційний суд Миколаївської області ухвалив виправдальний вирок за всіма пунктами звинувачення відомому своїми викривальними статтями головному редакторові газети «Евпаторийская неделя» Володимиру Лутьєву — автору гострих публікацій про корумпованих депутатів, а також нечистих на руку працівників міліції, прокуратури і суду, який вперше був затриманий, а потім заарештований кримським УБОЗом 11 листопада 2002 року за підозрою у підготовці замовленого замаху на життя одного з тодішніх депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Безпрецедентному для нашої країни судовому рішенню передувала шестирічна боротьба Омбудсмана за конституційні права журналіста. На Володимирові Лутьєву, зазначала Ніна Карпачова, представники силових структур намагалися відпрацювати новий підступний метод протидії свободі слова — не вбиваючи, нищити журналіста довічним ув’язненням за сфабрикованим звинуваченням у вчиненні тяжкого злочину.

Витримавши упродовж шести років кілька виснажливих процесів у різних судових інстанціях, журналіст не зламався.

У липні 2006 року Апеляційний суд Севастополя засудив Володимира Лутьєва до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна та зобов’язав виплатити 100 тисяч гривень за нібито заподіяну моральну шкоду одному з кримських депутатів, який спільно з працівниками УБОЗ АРК інсценував замах на своє життя. Омбудсман продовжила обстоювати права переслідуваного журналіста, якого майже два роки тримали за ґратами в найгіршому ІТТ МВС України у місті Севастополі.

А 2007 року, Верховний Суд України прийняв ухвалу про відміну рішення Апеляційного суду Севастополя. Володимира Лутьєва звільнили з-під варти в залі суду, а гучну справу направили для нового розгляду за межі Автономної Республіки Крим, в Апеляційний суд Миколаївської області. За його вироком від 17 вересня 2008 року Володимир Лутьєв виправданий за всіма статтями пред’явленого обвинувачення.