Українське машинобудування демонструє цього року найбільші темпи зростання виробництва порівняно з іншими галузями — 26 відсотків. На думку народного депутата України Георгія Скударя, і наступного року галузь розвиватиметься успішно, незважаючи на світову фінансову кризу. «Фінансова криза — це значною мірою для фінансистів, це криза віртуальних компаній. А реальних ресурсів за ними немає», — заявив депутат під час прес-конференції у Краматорську.

Водночас він додав, що цього року машинобудування зазнало найбільшого за десятиліття фінансового потрясіння: «У лютому штучно була завищена вартість гривні на 4 відсотки, і вартість нашої експортної продукції впала. Новокраматорський машинобудівний завод втратив 7—8 відсотків лише на своїх очікуваннях. Другий фактор: у світі різко збільшилися ціни на метал, феросплави, легуючі компоненти. А у нас були довгострокові контракти, де ціна перегляду не підлягає. Різко знизилися прибутки і підвищилася собівартість продукції. У підприємств, які мають дуже малі запаси обігових коштів, виникли серйозні проблеми. Але ми не можемо скорочувати програму технічного переозброєння».

За неповних дев’ять місяців цього року Новокраматорський машинобудівний завод випустив продукції стільки, скільки за весь минулий рік. У тому числі виготовлено дві слябові машини безперервного лиття заготовок для Новоліпецького металургійного комбінату (Росія), триває виготовлення обладнання для Магнітогорського металургійного комбінату. Різко збільшився попит на екскаватори, млини, конвеєри тощо. Непогані перспективи очікують на підприємство наступного року: завод вийде на рівень промислового виробництва у п’ять мільярдів гривень на рік (для порівняння: до кінця 2008-го планується випустити продукції на суму 3,6 мільярда гривень). «Наші потужності вже забезпечені замовленнями приблизно на 80 відсотків, — пояснив народний депутат. — Крім обладнання для Магнітогорська, виготовлятимемо агрегати для реконструкції стану гарячої прокатки Челябінського металургійного комбінату «Мечел» (Росія). Цей тендер ми виграли в дуже гострій конкурентній боротьбі. Крім того, наступного року замовникам із Японії відправимо кувальний прес зусиллям 10 тисяч тонн».

Триватиме технічне переозброєння виробництва. З початку року на ці цілі вже витрачено близько 120 мільйонів доларів. На заводі введено в експлуатацію і виведено на робочий режим комплекс дугової електросталеплавильної печі ємністю 50 тонн. Днями піч виведено на робочий режим. Фахівці відпрацьовують технологію плавки, організацію виробництва тощо. Поступово продуктивність агрегату доводитиметься до проектної — до 10 плавок на добу. Тоді як обсяг викидів, порівняно з мартенівськими печами, скоротиться у 3—4 рази. Піч використовує нову технологію виплавки сталі, яку завод готовий запропонувати іншим замовникам. Наступного року на технічне переозброєння НКМЗ планує витратити щонайменше 600 мільйонів гривень.

Коментуючи події політичного життя, Г. Скудар так висловився про ймовірність коаліції Партії регіонів і БЮТ: «Можливо, лише якась крайність змусила би мене піти на цю коаліцію».