Коли рівнянин Ігор Косенко у складі збірної України з футболу від’їжджав на Параолімпійські ігри у Пекін, його мама Лідія Степанівна переживала, щоб син не травмувався.

Але після фінального матчу, коли він відправив додому «есемеску», мати пораділа за сина, адже збулася його мрія. Ігор став двічі параолімпійським чемпіоном, повторивши успіх чотирирічної давності.

— Якби тридцять один рік тому, коли народився Ігор, — розповідає Лідія Степанівна, — хтось сказав, що син стане спортсменом і прославить Україну, я сприйняла б ці слова як недоречний злий жарт. Бо тоді жоден з лікарів не наважувався навіть дати гарантію, що маля виживе. Адже мій первісток народився передчасно і мав серйозні проблеми із здоров’ям, — продовжує жінка. — Але Ігор змалечку міцно «хапався» за життя, хоча півторарічному малюку лікарі поставили страшний діагноз — ДЦП.

Тоді батьки усі зусилля спрямували на лікування сина: побували у різних санаторіях, спробували всі існуючі лікувальні методики. Та й саме хлопченя проявляло велику силу волі й наполегливість: падав, збивав коліна, але вставав і йшов уперед — рівнявся на здорових ровесників.

Ігорю довелося переборювати ще одну біду — глухоту. У зв’язку з цим він потрапив в інтернат для дітей зі слабким слухом, що у Львівській області. Там і став займатися футболом. Не залишав улюблену гру і у Рівному, де після навчання почав працювати на меблевій фабриці для глухих.

Чимало зусиль для становлення Ігоря як спортсмена доклав його молодший брат Руслан — майстер спорту з пожежно-прикладного спорту. А путівку у «великий футбол» Ігорю дав Рівненський облцентр «Інваспорт», де й понині у секції футболу він вдосконалює свою майстерність під керівництвом тренера Володимира Чиркова. Саме у складі команди «Інваспорту» Ігор Косенко у 1999 році потрапив на чемпіонат у Дніпропетровську, де його помітили тренери збірної України й оцінили як перспективного голкіпера. Через рік рівнянин уже став основним воротарем збірної. В її складі брав участь у півфіналі і фіналі світових ігор в Англії у 2001 році, на яких команда зайняла перше місце. Після того став чемпіоном Європи та чемпіоном світу. Заодно й Заслуженим майстром спорту України. В його нагородному арсеналі — більше десятка медалей найвищого ґатунку, а також орден «За заслуги перед Батьківщиною».

Олімпіади у Китаї Ігор чекав ще з більшим нетерпінням, ніж попередньої, в Афінах, — розповідає тренер Володимир Чирков. — Бо, як і вся команда, хотів довести, що у спорті випадковостей не буває і перемагає найсильніший. Ігор відстояв свої ворота «на сухо».

Після Афінської параолімпіади міська влада Рівного виділила Ігорю Косенку двокімнатну квартиру. Але нині тут затісно: крім Лідії Степанівни, тут проживають Ігор з дружиною Людмилою і донечкою Катрусею.

— Про що мрієте? — цікавимося в Ігоря.

— Взяти участь іще в одній параолімпіаді.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

На знімку: двічі параолімпійський чемпіон Ігор Косенко.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.