Шановна Юліє Володимирівно!

Звернутися до Вас із цим відкритим листом мене спонукала та негативна ситуація, яка склалася сьогодні в сфері житлово-комунального господарства.

Фракція Партії регіонів неодноразово звертала Вашу увагу на численні помилки, які Ваш уряд робить в цій важливій сфері економіки з перших днів своєї діяльності. Ми прогнозували, що неминучими стануть тенденції до погіршення фінансово-економічного стану підприємств галузі, соціального захисту її працівників, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги та інше.

На жаль, доводиться констатувати, що наші передбачення справджуються. У цьому контексті варто зазначити, що за І півріччя 2008-го року підприємствами ЖКГ було отримано збитків у сумі 1580,6 млн. грн., в тому числі в комунальній теплоенергетиці — 873,9 млн. грн., у водопровідно-каналізаційному господарстві — 417,5 млн. грн. тощо. Тобто стільки, скільки майже за весь 2007 рік. Дебіторська заборгованість збільшилася на 441,5 млн. грн. (або на 5,1%), кредиторська — на 1260 млн. грн. (або на 12,6%), в тому числі заборгованість за газ становила 3,4 млрд. грн., за електроенергію — 2 млрд. грн.

Заборгованість із заробітної плати працівникам галузі подвоїлась, а це загрожує добровільному звільненню кваліфікованих фахівців.

Аналіз поданих Кабінетом Міністрів до Верховної Ради проектів законів України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2009 рік», «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та «Про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009—2010 роки» дають підстави стверджувати, що діючий уряд планує протягом до 2013 року перекласти на населення весь тягар фінансових витрат, пов’язаних з необхідністю проведення невідкладних заходів із стабілізації вищеназваної ситуації.

Попередні розрахунки засвідчують, що обсяг терміново потрібних фінансових ресурсів, спрямованих на впровадження енергозбережних технологій, зменшення втрат в інженерних мережах, профілактики аварійних ситуацій тощо, досягає щонайменше 100 млрд. грн. Адже в комунальній енергетиці відсоток застарілого обладнання з низьким коефіцієнтом корисної дії становить 25, знос основних фондів у водопровідно-каналізаційному господарстві — 62,2, міському електротранспорті — 84 відсотки, що призводить до необґрунтованих втрат енергоресурсів та питної води від 35 до 40 відсотків, а аварійність на 100 км трубопроводів становить до 400 випадків, що в 40 разів перевищує відповідний показник країн Західної Європи.

Невже не зрозуміло будь-кому в нашій державі, а тим більше — керівникам вищого ешелону виконавчої влади, що стримати додаткові виплати населення і організацій у зв’язку зі зростанням ціни на природний газ можливо лише за рахунок впровадження енергозбережних технологій. Саме такий підхід, реалізований у сусідніх європейських державах, і сприяв там успішному реформуванню галузі житлово-комунального господарства, її розвитку та забезпеченню доступних і якісних послуг населенню. Ви ж, навпаки, піддали жорсткій критиці спробу попереднього уряду підтримати населення шляхом фінансування з державного бюджету заходів, які в минулому році були успішно освоєні з метою зменшення необґрунтованих втрат енергоносіїв, профілактики аварійних ситуацій, зниження собівартості продукції у зв’язку з очікуваним зростанням цін на енергоносії. Ці заходи, як Ви пам’ятаєте, були в 2007 році профінансовані в розмірі 3,4 млрд. гривень.

Тоді як, акцентуючи увагу на своїй турботі про населення України, Ви у 2,5 разу зменшили бюджетні інвестиції в галузь і, водночас уже в поточному році, на 27% підняли ціну на природний газ. А що особливо викликає занепокоєння, так це те, що ні проектом програми соціально-економічного розвитку, ні проектом бюджету України, якими визначається стратегія розвитку житлово-комунального господарства на наступний рік, ефективної інвестиційної політики урядом не передбачено. Участь держави в цьому процесі зведена до нуля.

Аналогічна ситуація, до речі, спостерігалася і в 2005 році, коли Вами ж на потреби цієї соціально-важливої сфери виділено рекордно малі суми.

Вважаю, небезпечним і авантюрним є також Ваш підхід щодо запропонованих змін вищеназваної програми реформування та розвитку ЖКГ, яка визначає політику держави на середньостроковий термін — до 2013 року. В ній урядом передбачено, що державним бюджетом щорічно галузі надаватиметься близько 1 млрд. грн. (всього 5 млрд. грн.) в основному за рахунок часткового зменшення відсотків за надані кредитні ресурси комунальним підприємствам в разі їх отримання від комерційних банків.

Практично це означає, що всі витрати на розвиток і реформування галузі потрібно додатково вкласти в тарифи на житлово-комунальні послуги, іншими словами — вилучити з доходів населення України.

Чи не ставили Ви собі запитання: чим же завинило населення, яке буде змушене платити за спожиті комунальні послуги в кілька разів більше?

Підтекстом можна розуміти, що Ваш уряд найближчим часом спробує всупереч волі органів місцевого самоврядування та інтересів територіальних громад привести до банкрутства підприємства комунальної теплоенергетики, водопровідно-каналізаційного господарства, міського електротранспорту та інших підгалузей з метою можливої і подальшої їх приватизації. Водночас Ваш уряд не вніс на розгляд Верховної Ради жодної конструктивної пропозиції щодо законодавчого врегулювання прав та захисту територіальних громад у процесі такої можливої приватизації.

Коли я аналізую всі ці факти, мимоволі напрошується висновок: або Ваша політика в цій галузі є просто непрофесійною і Ви не розумієте реальної ситуації, недооцінюєте її соціального впливу на населення України, або ж Ви свідомо плануєте за безцінь передати бізнесу об’єкти економіки, які роками будувалися і розвивалися за кошти громад.

Тож, шановна Юліє Володимирівно, закликаю Вас ознайомитися і використати пропозиції опозиційного уряду, які спрямовані на стабілізацію ситуації в галузі, негайно розпочати широкий відвертий діалог із залученням органів місцевого самоврядування щодо найближчих перспектив у розвитку сфери житлово-комунального господарства і підтримати законопроекти, подані у Верховну Раду України від депутатів фракції Партії регіонів.

Друкується в рахунок квоти фракції Партії регіонів.