Ранкове засідання 24 вересня

Після вже звичної годинної перерви, під час якої голови фракцій спільно з керівництвом парламенту формували порядок денний, народні обранці перейшли до виголошення заяв. Так, Роман Зварич (фракція «НУ—НС») звинуватив колишніх колег по коаліції у відстоюванні російських інтересів. Зокрема, щодо перебування Чорноморського флоту на території країни. За його словами, така позиція міститься у відповіді голови фракції БЮТ на пропозицію «НУ—НС» щодо ймовірного створення нової коаліції.

Зі змісту листа випливає, що БЮТ не збирається засуджувати російську агресію в Грузії і ввести в законні рамки перебування Чорноморського флоту Росії в Криму. Мало того, БЮТ дослівно дублює офіційну позицію Кремля. «Перебування Чорноморського флоту на території України повинно регулюватися виключно відповідним договором між Україною та Російською Федерацією». «Начебто Україну хтось позбавив права застосовувати до іноземних військ норми нашого законодавства», — наголосив Роман Зварич.

Натомість, Володимир Яворівський (БЮТ) відкинув звинувачення Романа Зварича. «Ми до останньої секунди будемо вірити, що ми здатні вберегти країну від потрясінь і створити нову коаліцію на основі фракцій «НУ—НС», БЮТ і Блоку Литвина». Депутат закликав колег говорити не про те, що роз’єднує, а про те, що об’єднує. Наприклад, про судовий процес з Румунією щодо острову Зміїний. На жаль, зауважив депутат, наші позиції у цьому питанні представлені дуже кволо, тоді як програти ми просто не маємо права.

За словами Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, переговорний процес щодо створення нової коаліції можна звести до такого: «поки що нічого не зрозуміло». «Переговори тривають, але вони у стані замерзання, принаймні в публічній площині», — сказав глава парламенту і закликав колег їх інтенсифікувати.

Після виголошення заяв депутати перейшли до розгляду порядку денного. Зокрема, усунули неузгодженості у тексті прийнятого закону «Про внесення змін до статті 50 Закону «Про місцеве самоврядування».

Народні депутати також внесли зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення врегулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Щоправда, розгляд цього питання спричинив запеклу дискусію у сесійній залі. Дехто з депутатів пропонував не поспішати і відправити документ на третє читання, зокрема, через те, що деякі поправки вносилися з голосу. Однак більшість депутатів не погодилася з такою пропозицією.

Документ, зокрема, передбачає посилення відповідальності водіїв за керування у стані алкогольного сп’яніння. Якщо водія тричі спіймають на цьому, йому загрожуватиме позбавлення прав водія на 10 років. Водночас міністерствам внутрішніх справ та охорони здоров’я документом доручено визначити порядок встановлення стану алкогольного, наркотичного сп’яніння та сп’яніння під дією ліків. У документі встановлюється норма, яка дозволяє водіям користуватися мобільними телефонами під час керування автотранспортом лише за умови наявності спеціальної гарнітури, яка не передбачає використання рук.

Сесія в цілому ухвалила зміни до деяких законів щодо розвитку державних аварійно-рятувальних служб та проведення заходів у сфері попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та зміни до закону «Про правові засади цивільного захисту» (щодо техногенної безпеки), а також ратифікувала Гарантійну угоду від 28 листопада 2007 року між Україною (Гарант) та Європейським банком реконструкції та розвитку (Банк), угоду про позику (проект) модернізації державних фінансів між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, угоду про позику (проект) міської інфраструктури між Україною та МБРР.

Народні депутати також у цілому ухвалили проект закону про внесення змін до закону «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо збільшення фінансування видатків аграрної галузі економіки)».