Розпочинаючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко подякувала членам уряду за їхню якісну роботу, якою, за її словами, пишається Президент. Саме так вона прокоментувала слова Віктора Ющенка, сказані ним під час перебування в Нью-Йорку, про те, що в Україні вдалося сформувати професійну макроекономічну політику та що за січень—серпень 2008 року зростання ВВП становило 7,1 відсотка.

«Це приємно, що хоча б у Нью-Йорку ми можемо отримувати позитивні оцінки діяльності уряду», — сказала вона та додала, що окремо Президент відзначив радикальні зміни на краще відносин з інвесторами. «Я думаю, що остання фраза взагалі чудова, що Україна представляє сьогодні надзвичайно серйозний модерний та цікавий східноєвропейський ринок», — зазначила глава уряду.

На підтвердження останньої тези Ю. Тимошенко повідомила, що обсяги прямих іноземних інвестицій з країн Європейського союзу в економіку України станом на 1 липня 2008 року збільшилися до 30 мільярдів доларів США. «Такий обсяг іноземних інвестицій з країн ЄС свідчить про те, що економічна інтеграція йде повним ходом, що інвестори сьогодні почуваються значно комфортніше», — наголосила вона.

Окрім того прем’єр спрогнозувала, що в Україні зберігатиметься тенденція до зниження цін на нафтопродукти. «Я думаю, що й надалі триватиме тенденція до зниження цін, а це значить, що інфляційні процеси будуть ще більш уповільнені в Україні, і ми матимемо достатньо серйозну макроекономічну стабільність», — сказала Ю. Тимошенко.

Однак спокійний перебіг засідання уряду порушив виступ віце-прем’єр-міністра Івана Васюника, який звернувся до представників БЮТ з великим проханням — визначитися з форматом коаліції. «У випадку, якщо заяви, які зараз лунають про підтримку відновлення демократичної коаліції у форматі за участю Блоку Литвина, правдиві, то потрібно без будь-яких заяв сісти за стіл переговорів, хоч би у форматі неіснуючої ради коаліції», — сказав він, наголосивши при цьому, що «визначитися повинен Блок Юлії Тимошенко».

Далі, незважаючи на спробу прем’єра перервати виступ віце-прем’єра, мовляв, усе це він може сказати під час прес-конференції, І. Васюник заявив: фракція БЮТ демонструє в парламенті подвійні стандарти, що проявилося під час підтримки законопроектів про державну службу та про референдуми. Відтак віце-прем’єр наголосив, що найкращим виходом для держави є відновлення демократичної коаліції, підкресливши при цьому, що відновлення роботи демократичної коаліції є прерогативою фракції БЮТ.

Ця заява наразилася на різку відповідь міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, котрий, як і Васюник, також є представником блоку «НУ—НС». Він заявив, що саме члени «Нашої України», які становлять меншість фракції «НУ—НС», вночі, «не порадившись з радою коаліції, розвалили демократичну коаліцію, а після цього цинічно, сповідуючи подвійні стандарти, звинувачують у цьому кого завгодно, тільки не самих себе, які розвалили демократичну коаліцію, за яку всі присутні боролися в кожному районі України». Тож, замість робити політичні заяви, міністр внутрішніх справ запропонував віце-прем’єру надати уряду інформацію про результати роботи очолюваної ним міжвідомчої комісії з розслідування діяльності міського голови Києва Леоніда Черновецького, «які Президент забороняє розповідати, тому що йому потрібно вручити Черновецькому чергову нагороду».

Після цієї словесної баталії урядовців, прем’єр Ю. Тимошенко пообіцяла, що її політична команда «була, є і залишиться назавжди борцем за єдину державну мову. Ось тут поставте крапку і припиніть всі провокації. Закон, який прийнятий в першому читанні, потрібний країні. У другому читанні все, що не відповідає ідеології нашої політичної сили, буде виправлено», — пообіцяла вона. З огляду на це Ю. Тимошенко закликала «нашоукраїнців» відмовитися від ультиматумів і повернутися до коаліції.