Блок Литвина розглянув пропозиції, передані їм фракцією «НУ—НС» у понеділок, і має власні міркування щодо захисту державного суверенітету країни. Про це повідомив лідер цієї політичної сили на вчорашньому брифінгу.

Зокрема, за словами Володимира Литвина, країна повинна неухильно дотримуватися норм міжнародного права, особливо принципу територіальної цілісності держав без будь-яких винятків, поділяти план «Саркозі—Медведєва» з урегулювання кавказького конфлікту. Крім того, питання умов перебування ЧФ на території України має врегульовуватися двосторонніми міжурядовими угодами, а після завершення їх дії ми не маємо допускати розташування на нашій території іноземних військових баз. А входження в міжнародні військово-політичні союзи, переконаний Володимир Литвин, має бути виключно за результатами всеукраїнського референдуму. «Ми виходимо з того, що переговорний діалог повинен вестися прозоро, а не «підкилимно». Потрібно не фіксувати свої позиції на майбутні кампанії, а виходити з того, що потрібно робити сьогодні. Ми відкриті і діємо прозоро», — констатував В. Литвин.

Водночас політик зауважив, що принципи, задекларовані БЮТом, свідчать про намагання знайти спільну позицію. Багато в чому, за його словами, вони збігаються з їх власним баченням того, що потрібно зробити, щоб всі підходи були прийнятними не для політичних сил, а для людей. І не розколювали суспільство. «Я переконаний, що на це налаштований і «НУ—НС», — наголосив парламентарій. Він повідомив, що існують «підкилимні» домовленості про проведення дочасних виборів, і залишилося лише визначити «зручну дату» їх проведення, яка, за словами В. Литвина, полягає в тому, «щоб була якомога менша явка людей». «Наша фракція вважає, що гнати країну на дочасні вибори — це злочин», — констатував лідер блоку.