Прикладом, коли приватний капітал спонукав державу до розробки закону, назвав голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Микола Присяжнюк ситуацію із розбудовою в Україні регіональних аграрно-маркетингових центрів. Простіше кажучи, це — величезні гуртові аграрні ринки з усією необхідною інфраструктурою, які є намір побудувати в кожному регіоні, а у ліпшому разі — і в кожному обласному центрі. Перші приклад показали львів’яни, і величезне будівництво, яке триває тут (відкриття першої черги аграрно-маркетингового центру вже відбулося), як підкреслив Микола Присяжнюк, важко переоцінити.

— Я докладу якомога більше зусиль, щоб закон про аграрні ринки було розглянуто і ухвалено, — підкреслив він. — Найближчими днями у Львові планується проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань агрополітики та земельних відносин. І, можливо, це поставить останню, довгоочікувану крапку в питанні створення гуртових ринків, ідеологію яких держава, без жодних сумнівів, повинна підтримати.
У ситуації, коли посередників між споживачем і виробником чимало (а подекуди їх немає зовсім), і вони накручують ціну, працюють не професійно, з урахуванням тільки власних інтересів, гуртові ринки можуть значною мірою посприяти зниженню цін на продукти, зокрема, на молочні та м’ясні вироби. До деякої міри й замінити заготконтори і склади, допоки усі ці структури отримають в Україні належний розвиток. До того ж клієнти регіональних аграрних центрів зможуть отримати тут в офісних приміщеннях перелік супутніх послуг — у філіалах банків, відділеннях кредитних спілок, дорадчих служб, фондів підтримки фермерства, приватного нотаріату, представника управління сільського господарства держадміністрації, асоціації фермерів, національної сільськогосподарської палати України. А головне, великі та малі виробники сільгосппродукції мають можливість, як є у Львові, здати свою продукцію за оптимальною ціною гуртовикам чи, за бажання, — продати самому, причому працюючи в цивілізованих умовах. Адже до їхніх послуг не лише прилавки, складські приміщення, ветлабораторії, а й їдальні, перукарня, готель, усі можливості перепочити, не хвилюючись про машину, яку, до речі, тут теж є де припаркувати.

Ірина ЄГОРОВА.