Громадянин Гриценко від ознайомлення з документами відмовився. Мало того, під час виконання працівниками міліції цих процесуальних дій він завдав тілесних пошкоджень одному з понятих, який також є процесуальною особою. Наразі потерпілого поміщено до одного з медичних закладів Сімферополя. Під час цього інциденту працівники Управління державної охорони перешкоджали законним діям міліції щодо виконання ними своїх службових обов’язків. За цим фактом працівниками міліції вирішується питання про порушення кримінальної справи».
Така інформація з’явилася нещодавно на сайті Міністерства внутрішніх справ. Сам Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Анатолій Гриценко факт рукоприкладства заперечує. Він називає ситуацію «фарсом», «цирком» і «попранням громадянських прав особистості». За словами чільника кримських депутатів, він, діючи виключно у правовій площині, відповідає на всі запити, що надходять до нього офіційним шляхом. Зокрема, і в Шевченківському райсуді є його лист, в якому надано всю необхідну інформацію.
Протокол про корупцію, складений правоохоронними органами стосовно Голови Верховної Ради автономії, знаходився в Шевченківському районі. Однак суд її повернув, як пояснюють, у зв’язку з неналежним оформленням документів, і доручив ознайомити Анатолія Гриценка з протоколом, під яким має стояти його підпис.

x x x

Президія Верховної Ради автономії ухвалила заяву у зв’язку з висунутими проти голови кримського депутатського корпусу звинуваченнями у побитті «процесуальної особи», про що 19 вересня повідомив департамент зв’язків з громадськістю МВС України. У документі відзначено, що співробітники управління боротьби з організованою злочинністю головного управління МВС України в автономії порушили права Анатолія Гриценка.
На думку авторів заяви, «груба провокація» проти А. Гриценка — частина «антикримського сценарію, який останнім часом розігрується за безпосередньої участі й під керівництвом збанкрутілих політичних авантюристів, що в різний час безславно покинули Крим». Президія Верховної Ради автономії заявляє, що цей інцидент є «реакцією помсти» на те, що кримські депутати підтримали «принципову позицію» А. Гриценка й відмовилися узгоджувати призначення нового кримського главку МВС.
Анатолій Гриценко у свою чергу повідомив, що має виписку з історії хвороби понятого, у якій сказано, що «стан здоров’я чудовий, подряпин немає, ушкоджень немає, самостійно пішов з лікарні».
Міністр охорони здоров’я автономії Сергій Донич на прес-конференції теж заперечив дані міліції. За словами міністра, минулої середи в лікарню імені Семашка справді поступив хворий з підозрою на легку черепно-мозкову травму, отриману в результаті якогось інциденту. При цьому медперсонал лікарні здивував нетиповий ажіотаж навколо постраждалого з боку правоохоронних органів. Як твердить міністр, постраждалий, 19-річний студент Таврійського національного університету, у лікарні почав розповідати про те, що в нього були ознаки струсу мозку. Однак у результаті проведеного обстеження з’ясувалося, що «здорова людина намагається видати себе за хвору, а навколо цієї ситуації вже інші сили, методи, напрями й течії можуть розкручувати ті чи інші політичні вигадки».

Віктор ХОМЕНКО.
Крим.