Нині у виробництві молокопродуктів накопичилося безліч проблем. Як повідомив кореспонденту «Голосу України» голова асоціації «Укрмолпром» Василь Бондаренко, за останні роки молочна череда в Україні скоротилася з 8,5 млн. до 3 млн. корів. З них тільки 0,6 млн. утримуються в сільгосппідприємствах, а 2,4 млн. — у населення: по одній-дві корови у кожному господарстві. Загалом виробництво молока за вісім місяців 2008 року порівняно з відповідним періодом минулого року зменшилося на 4,2 відсотка. Знизився й обсяг виготовленої молокопродукції майже всіх видів, крім сирів та консервів. Так, кількість виготовленого молока скоротилася на 1,3 відсотка до відповідного періоду минулого року, сухих молочних продуктів зменшено на 7,9, масла вершкового — на 8,4, сирів кисломолочних — на 2,1, морозива — на 4,2, казеїну — на 11,6 відсотка. Лише обсяги виробництва сирів жирних збільшено на 5,1 відсотка, консервів молочних — на 7,7 відсотка.

За словами Василя Бондаренка, галузь потерпає через низьку купівельну спроможність наших співгромадян. За фізіологічної норми споживання 380 кг молочної продукції в перерахунку на молоко на 1 особу в цьому році очікується 200—205 кг (торік було 218 кг), тобто нижче від фізіологічної норми на 40—45 відсотків. Це за того, що молоко і молочні продукти є життєво важливими в раціоні харчування. У вартості споживчого кошика їх частка становить 16 відсотків. Якщо порівняти рівень споживання з минулими роками — у 1998 році було досягнуто показника до 373 кг. Відтоді, каже голова асоціації, звичайно, змінилася культура харчування людей, але основною причиною є низька купівельна спроможність основних верств населення.

Ще одна проблема — зниження якості молочної сировини, що потрапляє на промислову переробку. Третину її постачають сільгосппідприємства. Решта надходить від населення — і саме тут багато сировини низької якості. Ціна ж на якісне молоко, яке потрапляє на заводи, сягає європейського рівня і становить 35 євроцентів за 1 кг (як у Польщі). Переробні підприємства, аби зробити сировину якіснішою, йдуть на додаткові затрати: здійснюють подвійну очистку, подвійну пастеризацію, закуповують бактофуги. Тобто змушені вдаватися до заходів, які можуть забезпечити випуск якісної та безпечної для споживача молочної продукції.

До речі, під час інспектування комісія ЄС відзначила не тільки високу оснащеність наших молокопереробних підприємств, а й низьку якість сировини. Відсутність якісної сировини практично зводить нанівець всі заходи молокозаводів з технічного переоснащення, впровадження сучасних технологій виробництва.