Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні в порядку здійснення контрольної функції (відповідно до частини першої статті 89 Конституції України та Закону «Про комітети Верховної Ради України») розглянув виконання Закону «Про громадянство України». У засіданні комітету взяли участь представники МВС, МЗС, СБУ, секретаріату Президента України. Під час виступів вказувалося на труднощі, які є у сфері дії закону, на необхідність внесення змін до деяких статей з метою усунення прогалин і подвійного трактування. Голова комітету Ігор Шаров зазначив, що неврегульованість окремих питань призводить до збільшення випадків множинного громадянства, що, у свою чергу, несе загрозу національній безпеці, веде до втрати інтелектуальних ресурсів, поширення корупції та завдає шкоди міжнародному іміджу нашої держави. Під час обговорення наголошувалося на потребі підвищити відповідальність осіб, які прагнуть отримати українське громадянство, за надання неправдивої інформації, а також — недопущення людей із подвійним громадянством до державної та військової служби, а також служби у силових структурах.
На думку народних депутатів — членів комітету, проблеми, пов’язані із виконанням Закону «Про громадянство України», потребують широкого обговорення на загальнодержавному рівні, розробки та прийняття відповідних законодавчих актів. Першим кроком на цьому шляху стане проведення міжвідомчої наради за участю зацікавлених урядових інституцій, наукових установ, громадських організацій та народних депутатів.
Ігор Шаров у коментарі «Голосу України» наголосив на важливості створення єдиного органу влади з питань міграції. «Переконаний, що якби в Україні діяв такий орган влади, то питання множинного громадянства не стояло б так гостро», — заявив голова парламентського комітету. Він також нагадав, що в Конституційному Суді перебуває на розгляді президентське подання про відповідність Конституції постанови Кабміну, якою уряд покладає повноваження центрального органу виконавчої влади з питань міграції на МВС. «Досвід розвинених країн засвідчує, що міграційна служба найбільш ефективно функціонує як єдиний орган влади, — зауважив Ігор Шаров. — І тут нам, українцям, нема чого вигадувати велосипед, бо питаннями громадянства і міграції не повинні одночасно займатися сім няньок».