Власник унікальної колекції монет багатий не тільки ними, а й ідеями з розвитку аграрного бізнесу

У Сосницькому районному центрі зайнятості є передовик — багатопрофільне фермерське господарство «Інтер-Агро-База». Останнім часом воно активно розвивається, а тому потребує робочих рук. У цьому самому фермерському господарстві за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 17 сосничан, з них двоє — на дотаційні місця. Крім того, влітку на громадських роботах у фермера працювало 40 осіб, 15 навчалося на виробництві.

...Валерій Макуха (на знімку) свого часу працював майстром виробничого навчання в СПТУ, а потім, у 1993 році, відкрив у Сосниці перший приватний магазин. За перші зароблені гроші купив кілька списаних автомашин і заснував приватне автопідприємство. Потім постачав гербіциди у район, займався іншими видами бізнесу. І лише у 2005 році зареєстрував фермерське господарство. Зароблені раніше гроші, взяті кредити стали основою його розбудови. Фермер не тільки вирощує пшеницю, жито, ячмінь, гречку на 800 орендованих гектарах.

— Для мене головне — забезпечити моїх людей роботою цілорічно, — каже він. — Адже ось віджнивували, виорали поля. Чим людям зайнятися? Тому стараємося працювати у кількох напрямках, щоб колектив щомісяця мав обсяг роботи.

Є у фермера і пилорама, і машинно-тракторний парк, і склад запчастин, і кузня, і цех з виготовлення колодязних кілець, і навіть міні-завод з виробництва будинків з колод-кругляків. У фермерському господарстві, крім цього, роблять гранітні пам’ятники, залізні ворота, решітки, плуги. Уже змонтована лінія з розливу мінеральної води. Також придбано тваринницькі приміщення, в які незабаром поставлять худобу. Коли все це запрацює на повну силу, колектив фермерського господарства зросте до 150—200 чоловік. Незабаром фермер має реконструювати одне з викуплених одноповерхових приміщень, щоб на його базі зробити двоповерховий гуртожиток. У такий спосіб він хоче заохотити фахівців-аграріїв, сільські родини, хлопців та дівчат шукати кращої долі не в Києві чи Москві, а в Сосниці.

Найбільш прибуткова сфера діяльності Валерія Васильовича — виготовлення дерев’яних будинків.

— Маємо обладнання, яке дає можливість робити бруси відповідної форми, — каже господар. — Складаємо з них на майданчику будиночок, показуємо його замовнику — і вже потім відправляємо зруб у розібраному вигляді до місця призначення. Там заново складаємо. Так вже виготовили майже 130 осель. Наші будиночки стоять у Криму, Приморську, Бердянську, на Хортиці, Білгород-Дністровському, Києві, Чернігові. Зазначу, що таке житло набагато дешевше, ніж у багатоповерхівках. Наш квадратний метр коштує 1800 гривень.

Фермер-бізнесмен також розбудовує поблизу села Чорнотичі в урочищі «Бернадське» базу відпочинку для любителів «зеленого» туризму. Тут він взяв в оренду ставок площею 13 гектарів і збудував поблизу три будиночки для туристів, капличку, декілька бесідок, стайню для коней.

— Ставок переповнений рибою, — хвалиться господар. —Рибалки вносять невеличкий грошовий внесок — і можуть ловити вудкою стільки, скільки душа забажає.

У затишному природному куточку — мальовничі пагорби, дикий звір. Тут починається величезний ліс, який тягнеться аж на Брянщину.

— Був такий випадок: завели ми качок, а шуліка почав їх тягати. Я прийшов до його гнізда і кажу: «Слухай. Ти тут був хазяїном, я це розумію. Але тепер тут я хазяйную. Не чіпай моїх качок! І я тебе не буду чіпати!». А він слухає — після тієї розмови не чіпав більше качок. Ну, наче людську мову зрозумів...

Цікаво, що і це ще не все з життя енергійного фермера-сосничанина. Він закінчив заочно історичний факультет Київського держуніверситету. І фах цей теж у нього при «ділі». Валерій Васильович має колекцію з 8000 старовинних і сучасних монет, збирає місцеві старожитності, стародруки, рукописні книжки.

— Невдовзі планую відкрити приватний музей, — зізнається він.

Хобі допомагає йому не тільки духовно відпочити, а й іноді знайти потрібні контакти, завести корисні знайомства.

Сосницький фермер сповнений й інших амбіційних планів. Поки що у нього все виходить. І це радує.

Чернігівська область.

Фото автора.