Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 8-й тур.

«Металург» (Донецьк) — «Львів». 2:0. 2 500 глядачів. Арбітр — Даньковський (Київ). Голи: Кінгслі, 69, Тимченко, 83.

«Кривбас» — «Таврія». 1:1. 2 000 глядачів. Арбітр — Шандор (Львів). Голи: Бюлюкбаші, 50 (п) — Ковпак, 72. Вилучено Балабанова («Кривбас», 85, два попередження).

«Харків» — «Зоря». 2:3. 2 700 глядачів. Арбітр —Деревинський (Київ). Голи: Гунчак, 82, 90 (п) — Джінані, 7, Годой, 27, Цімакурідзе, 88 (п).

«Металург» (Запоріжжя) — «Іллічівець». 2:0. 5 500 глядачів. Арбітр — Абдула (Харків). Голи: Годін, 15, Сілюк, 52 (п).

«Арсенал» — «Шахтар». 0:0. 800 глядачів. Арбітр — Годулян (Одеса).

«Карпати» — «Металіст». 0:2. 4860 глядачів. Арбітр — Малек (Польща, Катовіце). Голи: Едмар, 58, Коельо, 70.

«Ворскла» — «Дніпро». 1:0. 11 500 глядачів. Арбітр — Орєхов (Київ). Гол: Єсін, 64.

«Чорноморець» — «Динамо». 0:3. 6 500 глядачів. Арбітр — Геренда (Калуш). Голи: Єременко, 9, Гіоане, 28, Кравець, 46.

Поєдинки у Львові та Полтаві мали особливий підтекст. Адже Мирон Маркевич і Микола Павлов «грали» проти клубів, котрим свого часу віддали чимало здоров’я, таланту, частку свого серця. Але цього разу, перебуваючи на тренерському містку інших клубів, вже вкотре довели, що є відмінними фахівцями, і дуже сумлінними. Їхні нинішні підопічні святкували перемоги. До речі, гадаю, більшої сатисфакції, причому вже не вперше, отримав Мирон Богданович. Хоча «Карпати», звісно, програвати не збиралися, бо навіть арбітра з Польщі запросили. Однак сьогодні у класі «Металіста» і «Карпат» помітна різниця.

Тепер кілька слів про безпритульний «Арсенал» (єдиний клуб Прем’єр-ліги, який не має власного стадіону), котрий останньої миті отримав дозвіл провести матч проти чемпіона на столичній арені імені Валерія Лобановського. Кажуть, що сам Рінат Ахметов умовив Ігоря Суркіса дати арсенальцям притулок на цей поєдинок. Так от, під нудним дощем київські «гармаші» відібрали два очки у «Шахтаря». Либонь, варто додати, що самовідданими, сміливими діями підопічні Олександра Заварова заслужили та теплі слова похвали.

На тлі досить успішного старту «Шахтаря» в Лізі чемпіонів його результати в національному чемпіонаті поки що, м’яко кажучи, мало радують прихильників команди. От і в Києві «гірники» ніби й старалися, створили з десяток гострих моментів біля воріт Віталія Реви. Але з того знову нічого не вигоріло. Розчаровані прихильники команди, котрі подорожують за нею по всій країні, навіть транспарант особливий підняли. А напис на ньому не вельми приємний для тренера «Шахтаря». Вболівальники пропонують панові Луческу повернутися до Румунії. До речі, цей наставник порушив регламент змагань і на післяматчеву прес-конференцію не з’явився. Натомість надіслав свого асистента Олександра Спиридона.

— У нас великі проблеми, — сказав після зустрічі капітан «гірників» Даріо Срна. — У нинішній ситуації немає одного або кількох відповідальних за те, що відбувається. Винна вся команда — і гравці, і тренери. Я вже втомився вибачатися перед уболівальниками. Не уявляю, як дивитимемося в очі президентові клубу. Він так за нас переживає, дає нам все, маємо відмінні умови... А в результаті не можемо виграти. Жахливо. Сьогодні ми гідні найсуворішої критики. Соромно, соромно, соромно...

Справді, гра «Шахтаря» в чемпіонаті, одна перемога у восьми зустрічах і одинадцяте (!) місце в турнірній таблиці не може бути предметом гордості.

А тим часом «Динамо» без особливих зусиль здолало «Чорноморець», котрий часом нагадує рибу, викинуту штормом на берег. Навіть Олександр Косирін, котрий (хоч би в якому клубі грав) раніше завжди дошкуляв динамівцям і частенько забивав їм, цього разу був наче гравець-невидимка.

Так, обидва суперники мали кадрові проблеми. Але якщо кияни легко знайшли заміну Діакате, Юссуфу, Мілевському, то втрата одеситами лише одного воротаря Руденка (на жаль, він вибув з гри аж до весни) обернулася майже катастрофою.

На знімку: воротар київського «Арсеналу» Віталій Рева, який чудово зіграв проти «Шахтаря».

Фото прес-служби ФК «Шахтар».