Шановний пане Президенте!

Тільки від Вас, почесного голови партії «Наша Україна», ідейного натхненника діяльності фракції «НУ—НС» у Верховній Раді України, залежить чи буде створено новий формат коаліції демократичних сил на основі фракцій «НУ—НС», блоку Юлії Тимошенко та блоку Литвина.

Українська держава та її майбутнє не можуть бути заложником примх і емоцій політиків (незалежно від фракції), що ставлять свої вимоги вище від інтересів України. Урок невдалого державотворення на початку XX століття має стати для всіх пересторогою.

У разі радикалізації позиції депутатів ЄЦ в «НУ—НС», нова коаліція демократичних сил стане неможливою чисто арифметично, як в нинішньому, так і в наступному парламенті.

Мої висновки базуються на тому, що нові вибори до Верховної Ради України можуть не дати якісно нових і позитивних змін в політичній структурі нового парламенту. Якщо позиція «НУ—НС» стосовно БЮТ не зміниться в цьому скликанні, то де гарантія, що вона зміниться в новому скликанні? Якщо так, то намагання створити демократичну коаліція БЮТ, блоку Литвина знову стане неможливо без участі НУ(ЄЦ). За таких обставин або блоки БЮТ і Литвина змушені будуть йти на коаліцію з Партією регіонів, або ПР формуватиме коаліцію з ЄЦ, комуністами і блоком Литвина. То чому коаліція БЮТ з ПР і блоком Литвина вважатиметься морально збитковішою від коаліції ЄЦ з тією ж Партією регіонів?

Результати цього аналізу змусили мене звернутися до Вас з пропозицією «врозумити» ту частину «НУ—НС», що стоїть на «непримиренних» позиціях, щодо БЮТ, відкласти амбіції в бік і створити нову коаліцію з фракцій «НУ—НС», БЮТ і блок Литвина. Якщо ж Ви вважаєте, що така конфігурація неможлива в принципі, тоді морально виправданим стане створення коаліції БЮТ—ПР—блок Литвина вже в цьому складі парламенту. Час покаже. Виборці оцінять результати діяльності коаліції в форматі, який під час виборчих перегонів декларувався всіма сторонами як «неприродний» і зможуть визначитися яку з партій, представлених на сьогоднішньому «владному Олімпі», підтримати на наступних строкових (дострокових) виборах, а яку винести «за дужки» великої політики, так як це сталося з партіями і блоками ПСПУ, СПУ, НДП, за ЄДУ, зеленими, любителями пива, жінок і т. п. Народ України — він мудрий.

Ви, пане Президенте, зобов’язані зберегти і примножити те, що завоював український народ у результаті вікопомної боротьби. Ви були обрані на посаду під зобов’язання зберігати державу і забезпечити європейські стандарти життя і європейський вектор розвитку, «а не «керівну і спрямовуючу» роль ЄЦ в парламенті і в блоці «НУ—НС». Саме такими повноваженнями Ви наділені Конституцією України і маєте їх зреалізувати.

Закликаю Вас проявити мудрість і керуватися інтересами держави, а не інтересами партій. Ваше ім’я буде записано в історії української держави, але від Вашої позиції в нинішній і подальших ситуаціях залежатиме колір запису, золотими буквами чи чорними?

З повагою, Володимир ПИЛИПЧУК,народний депутат України першого та другого скликань,екс-член президії Верховної Ради України і голова комітету, професор.18 вересня 2008 року.