Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 17 вересня провів розширені слухання: «Вдосконалення законодавства та шляхи подолання рейдерства через посилення реагування правоохоронних органів на протиправні дії його організаторів і виконавців».

У заході, організованому парламентським комітетом спільно з міжвідомчою комісією з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, взяли участь народні депутати, керівники правоохоронних органів, представники Верховного Суду, Генеральної прокуратури, Служби безпеки, секретаріату Президента, секретаріату Кабінету Міністрів, громадських організацій, провідні вчені.

Голова комітету Віктор Швець наголосив, що «рейдерство в Україні має суттєву кримінальну складову, а його суспільна небезпека проявляється у підриві економічної безпеки держави, зниженні її інвестиційної привабливості». Головними ознаками рейдерства, за словами голови парламентського комітету, є протиправне привласнення (захоплення) чужого майна. Тож він запропонував закріпити визначення терміну «рейдерство» у чинному законодавстві. На його думку, це дасть можливість відмежувати його від правових методів встановлення контролю над суб’єктами підприємництва.

У свою чергу Перший віце-прем’єр-міністр, голова міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств Олександр Турчинов у своєму виступі наголосив: «Без взаємодії з судовою гілкою влади всі рішення щодо протидії рейдерству не матимуть сенсу».

Він навів дані, згідно з якими в Україні щорічно незаконно захоплюється власності на 1 млрд. грн. За його словами, рейдерство становить значну суспільну небезпеку. Крім того, О. Турчинов вважає, що з чинного законодавства необхідно вилучити всі норми, які дозволяють подвійно трактувати їх на користь порушників закону.

«Доки в судах не буде поставлено останню крапку в справах щодо протиправного захоплення підприємств та інших господарських об’єктів, боротися з рейдерами буде важко», — вважає міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Водночас він визнав: працівники міністерства неактивно виконують норми чинного законодавства з протидії рейдерству.

Наразі учасники зібрання висловилися за розробку окремого законодавчого акту, який посилив би відповідальність організаторів і виконавців рейдерських атак. Висловлені пропозиції комітет узагальнить і використовуватиме у подальшій законотворчій роботі.

За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради України.