На вчорашній погоджувальній раді глава парламенту Арсеній Яценюк попросив своїх колег прискорити розгляд питання про його відставку.

«Прийміть, нарешті, рішення. Це буде правильно і це буде нормально. Не тягніть кота за хвіст», — сказав він і нагадав, що заява має бути розглянута протягом 10 днів із дня її оголошення, й після цього ще 15 днів дається Голові Верховної Ради на остаточне визначення своєї позиції (нагадаємо,А. Яценюк подав заяву про відставку з посади Голови Верховної Ради 17 вересня).

Крім того, глава парламенту закликав усіх голів комітетів узгодити з керівниками своїх фракцій пропозиції стосовно формування порядку денного. «Кожен ранок ми годину витрачаємо, щоб сформувати порядок денний», — наголосив А. Яценюк.

У свою чергу Партія регіонів запропонувала обрати нового керівника парламенту на цьому тижні, щоб він міг підписати ухвалені закони. «Нам необхідно зібратися, переговорити на фракціях і визначитися з кандидатурою», — заявив заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов. Він також повідомив, що фракція хоче, щоб переговорний процес щодо створення коаліції «був публічний». Регіонали вирішили, що з КПУ переговори вестиме Микола Азаров, із Блоком Литвина — Олександр Єфремов, з «НУ—НС» — Борис Колесніков і БЮТ — Андрій Клюєв. «Так само я прошу представників інших фракцій не зволікати і визначити офіційних осіб у переговорах», — зазначив Олександр Єфремов. Крім того, регіонали хочуть, щоб Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що це «перша публічна заява початку переговорного процесу про створення коаліції». Водночас регіонали пропонують розглянути на цьому тижні 11 соціальних законопроектів, які вже розглянули профільні комітети. «У нас є велике бажання працювати продуктивно», — підкреслив заступник керівника фракції.

А фракція Компартії вимагає сьогодні заслухати в парламенті інформацію ЦВК про створення реєстру виборців. Лідер комуністів Петро Симоненко запропонував відмовитися від ухвалення законопроектів стосовно вступу України до СОТ, поки наші експерти не розберуться з падінням рівня світових економік.

Ігор Шаров (Блок Литвина) запропонував розглянути аграрні і соціальні законопроекти.

Бютівці, позицію яких озвучив лідер фракції Іван Кириленко, готові плідно працювати й ухвалити низку соціальних законів, серед яких і зміни до деяких законодавчих актів (щодо гарантій соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних сил України), і законопроекти стосовно підтримки шахтарів. Невідкладного розгляду потребують питання АПК, адаптації вступу до СОТ та інвестиційні закони. 20 урядових документів, які мають величезне значення для розвитку економіки, повідомив Іван Кириленко, вже опрацьовані в комітетах і можуть бути розглянуті найближчим часом. «Фракція БЮТ налаштована на діловий режим роботи», — підкреслив парламентарій.

«Без повноцінної коаліції парламент не може продовжити своє об’єктивне існування», — з таких слів розпочав свій виступ лідер фракції «Наша Україна—Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко. Він передав програмні засади формування нової коаліції тільки фракціям БЮТ та Блоку Литвина. «Прошу вибачення в наших колег із Партії регіонів та КПУ, оскільки з ними ми вести переговори не можемо у зв’язку із світоглядними розбіжностями», — пояснив він.

«Крига почала скресати», — заявив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк після виступів лідерів фракцій. І запропонував визначитися з принципами і засадами, на яких вони готові об’єднуватися в нову коаліцію. «Це було б правильно, і тоді було б одразу зрозуміло для суспільства, задля чого пропонується створити коаліцію», — впевнений глава парламенту. Він також підкреслив, що підтримає пропозицію щодо заслуховування урядовців та Голови Нацбанку стосовно економічної ситуації. Але, на його переконання, депутати мають прийти на це обговорення підготовлені.

«Визначіться, коли це буде, і питання економічної стабільності негайно треба буде розглянути. У цьому ж ракурсі має бути розглянуто питання про контракти на газ. Нам треба зрозуміти, про яку ціну йдеться», — зазначив він.

***

Поточний пленарний тиждень є останньою можливістю для формування нової коаліції, повідомив після погоджувальної ради Іван Кириленко. Він пообіцяв, що фракція до вівторка вивчить документ стосовно об’єднання, отриманий від «НУ—НС». Проте він додав, що БЮТ вже давно оголосив свої принципи, якими не торгує: державний суверенітет, непорушність кордонів, європейський вибір.