* Уряд презентував громадськості проект держбюджету на 2009 рік — про другорядну роль мікрофонів.

* Курс гривні до американського долара минулої середи знизився до 4,93 грн./дол. — про нестабільну стабільність.

* Бензин дешевшає, життя дорожчає — про діла некопійчані.

Баланс, як аванс

Задовго до початку презентації громадськості проекту держбюджету-2009 у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) перевіряли роботу мікрофонів для Прем’єр-міністра і профільних міністрів. Але навіть якби вони говорили без підсилювачів, то люди почули б, оскільки йшлося про те, в що хочеться вірити. В багатомільярдне збільшення видатків Пенсійного фонду, приведення заробітної плати у відповідність до прожиткового мінімуму, в покращення фінансування науки і освіти, вугільної галузі, компенсацій за знеціненими заощадженнями Ощадбанку в 1,7 разу (в 1,7 разу більше, ніж цьогоріч). Або — в державні гарантії на 18 мільярдів гривень під будівництво житла за низькими відсотковими ставками абощо. Розуміючи пікантність політичного моменту, Юлія Тимошенко наголосила, мовляв, якщо нас звинуватять у популізмі, то не вірте — доходи і видатки збалансовані в такий спосіб, що і держбюджет, і до такої міри амбітні зобов’язання, як шестивідсоткове економічне зростання і інфляція менше 10, реальні для виконання. Заперечив, як повелося, секретаріат Президента. Він, по-перше, засумнівався у сприятливій кон’юнктурі цін для базових галузей, а, по-друге, в тому, що банківська система уникне наслідків світової фінансової кризи. Але навіть якби ці заперечення пролунали через найпотужніші гучномовці, їх, на жаль, не почули б. Адже в серпні ВВП зріс на рекордні 10,9 відсотка, а світові катаклізми, судячи з динаміки кредитування бізнесу та населення і умов для погашення корпоративних боргів, схоже, геть зовсім не муляють банкірам. Зрештою, на цьому етапі баланс, як аванс: тішить і не гарантує. Мало того, Нацбанк у серпні опитав 1288 керівників підприємств різних форм власності та з’ясував, що інфляційні очікування послабли, а очікування курсової стабільності навпаки —посилилися. При цьому респонденти визнавали покращення фінансово-економічного стану бізнесу і можливостей доступу до банківських кредитів.

Курс, про який ніхто не в курсі

Поза тим Рада Нацбанку встановила курсовий коридор до кінця року на рівні 4,85 гривні за долар, плюс-мінус чотири відсотки, визнавши, по-перше, що це значення тимчасове, а, по-друге, фактично відмовившись від функцій регулятора попиту й пропозиції на валютному ринку. Інакше кажучи: що буде з курсом, Рада не в курсі. Грунтовніші розрахунки Основ кредитно-грошової політики унеможливили, по-перше, відсутність ціни на газ, по-друге — карколомне зростання негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу, по-третє, загроза рецесії світової економіки.

Події на американському континенті, пов’язані з крахом найпотужніших банків і страхових компаній, уже підтвердили це. Найгірше для американців попереду. А відтак не виключено, що і для українців, оскільки паніка на світових біржах може відкрити перспективу знецінення доларових резервів і скорочення доходів Нацбанку, попри впевненість уряду, що резерви наступного року зростуть на 3,5 мільярда доларів США (на 9 відсотків). Такі думки навіяла середа, коли курс долара на міжбанківському ринку стрибнув до 4,93 гривні, і перед банкірами замаячила загроза ажіотажного попиту на «зелений». Перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов списував його падіння то на притримування експортерами валютної виручки, то на посилення резервних вимог до комбанків, то на виведення коштів із ринку нерезидентами. Прямо кажучи, був не в курсі. Ще б пак, передумов для зростання попиту на долари США, як-то — погіршення сальдо поточного рахунку платіжного балансу, активізація експорту-імпорту, штучність курсоутворення, потреба в переоцінці власних запозичень, близький початок опалювального сезону і термінів погашення синдикованих кредитів, зрештою, політична нестабільність — хоч греблю гати. Після дощику в четвер курс на міжбанківському ринку стрибнув ще на 10 копійок — до 5,03 гривні за долар. На готівковому ринку — і того вище. В Кіровограді, приміром, за долар обмінники просили 5,14! І воднораз багато хто засумнівався в обіцяній навесні курсовій стабільності й надійності регулятивних функцій Нацбанку. За словами Анатолія Шаповалова, Нацбанк готовий підтримувати курс нацвалюти на міжбанківському ринку, якщо зростання попиту на долар не епізод, а тенденція. На думку багатьох експертів, це початок тенденції. До кінця року офіційний курс гривні може девальвувати до рівня 5,05 гривні за долар, але ринковий його перевищить. Нагадаю, ми попереджали про таку тенденцію ще в період весняної ревальвації офіційного курсу гривні.

То везе, то не везе

Серед тижня якийсь власник іномарки повідав, що вперше побачив АЗС, котрі знижують ціни на бензин А-95. Я засміявся на його простецький каламбур: « Як везе, то везе», бо це пряме відлуння падіння цін на нафту на світових ринках, і, схоже, дешевшатиме бензин і в жовтні. Але осіннього подорожчання енергоносіїв не уникнути. Слухаючи оптимістичну презентацію держбюджету-2009 (про те, як повезло шахтарям з нинішнім урядом), спало на думку, що за місяць до початку опалювального сезону дефіцит вугілля в енергобалансі країни становить 2,5 мільйона тонн, і сьогодні його гостро бракує тепловим електростанціям. Не інакше як дефіцит заміщатимуть газом, але вже за підвищеними цінами, тепло і світло влетить усім в копійчину. А ще Міністерство ЖКГ просило на потреби і реформування галузі 6,5 мільярда гривень, йому ж обіцяно в проекті держбюджету лише 55 мільйонів! Не везе комунальникам: уже є два плани, як реформувати їхню галузь, але належного фінансування немає для жодного. Поза тим це нам з вами не везе, бо від грошей для ЖКГ залежить стабільна робота систем опалення узимку і, врешті-решт, — вартість житлово-комунальних послуг.

Життя не зупиниться, як будівництво житлового будинку. Дорожчають, приміром, іпотечні кредити. Звісно, для тих, кому поталанить їх узяти. Той самий власник іномарки розповідав, що шукає іпотечний кредит, але не знайде. І я його слухав саме після дощику в четвер, коли стояли в безнадійному заторі.