Як і попередній тиждень, минулий пройшов під знаком розпаду коаліції. Щоправда, з певними відмінностями. Зокрема, і фракція «Наша Україна—Народна самооборона», і фракція БЮТ заговорили про можливість відтворення демократичної коаліції. Однак БЮТ наполягав: ніяких умов партнери ставити не можуть, щоб зберегти єдність «помаранчево-біло-сердечних». Натомість «НУ—НС» зазначав: удруге в коаліційну річку пропрезидентська сила вступить лише за умови скасування законів, прийнятих 2 і 5 вересня, прийняття узгодженої заяви Верховної Ради щодо російсько-грузинського конфлікту, суворого дотримання коаліційної угоди обома партнерами.

У свою чергу БЮТ вирішив до формування нового парламентського союзу долучити ще й Блок Володимира Литвина. До такого кроку закликали учасників попередньої коаліції ветерани демократичного руху Левко Лук’яненко та Богдан Горинь. На це підштовхувала колег і «Народна самооборона». «Наша Україна» погодилася, але заявила, що розробить низку умов, які повинні лягти в основу формування коаліції нового формату.

Партія регіонів, як заявляли її представники, переговорів про формування коаліції не веде, лише консультації. Понад те, частина регіоналів, як і бютівців, за останніми даними, готові піти на дострокові вибори. Однак водночас їх побоюються. Саме тому минулого тижня парламентарії ухвалили низку законів. У тому числі про Регламент Верховної Ради, про всеукраїнський референдум та про кримінальну відповідальність за незаконне припинення діяльності Верховної Ради.

Чималу роль у формуванні нової коаліції відіграють результати соціологічних досліджень. Одні дослідники стверджують, що конфігурація політичних сил у парламенті не зміниться. А тому обнадіюють лідерів опитувань перемогою на дочасних виборах. Інші, навпаки, пророкують появу нових політичних проектів, які можуть істотно вплинути на розподіл місць у новому складі парламенту.

Власне, поки що більшість політиків та аналітиків схиляються до того, що дострокові вибори неминучі, як нинішній осінній дощ.