Ранкове засідання 19 вересня

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що до парламенту надійшли повернуті Президентом для повторного розгляду закони про тимчасові слідчі комісії, про Дисциплінарний статут Державної служби спецзв’язку та захисту інформації, а також про організацію і діяльність Верховної Ради.

Очікуючи, що від нього вимагатимуть підписання цих законів, глава парламенту відразу зазначив, що він їх не підпише доти, доки не буде подолано вето Президента. Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович у зв’язку з цим заявив, що парламент уже долав вето Президента, і глава держави був зобов’язаний їх підписати. А оскільки він цього не зробив, то закон має набувати чинності після підпису Голови Верховної Ради. «Цей закон повинен набути чинності наступного тижня», — сказав О. Лавринович. У відповідь А. Яценюк зазначив, що не ставитиме підписи під неконституційними актами, бо, оскільки є вето Президента, то парламент має його подолати, і лише тоді, у разі непідписання законів Президентом, їх підпише Голова Верховної Ради.

Натомість, Володимир Литвин запропонував фактичній більшості довести справу переформатування коаліції до кінця, обрати нового Голову Верховної Ради, і «він підпише все, що потрібно». Підбиваючи підсумки дискусії на цю тему, А. Яценюк нагадав, що ще 10 років тому Конституційний Суд визначив, що термін «закон» вживається до юридично завершеного документа. А оскільки існує вето Президента, то документи, які йому пропонується підписати, такими не є.

Зважаючи на ситуацію, що склалася в парламенті, далі парламентарії внесли зміни до календарного плану, які передбачають, що наступного тижня народні депутати працюватимуть не в округах, як це було визначено раніше, а у форматі пленарних засідань. Під час обговорення Андрій Парубій («НУ—НС») спробував нагадати, що в округах уже призначено зустрічі з виборцями, проте Валерій Писаренко (БЮТ) на це зауважив, що, коли «нунсівці» хочуть до округів, то нехай їдуть. «Ми тут попрацюємо й без вас», — сказав він. В. Литвин висловив сподівання, що наступного тижня Верховна Рада ухвалюватиме рішення не тільки стосовно перерозподілу владних повноважень, а й розгляне питання про цінову ситуацію на ринку продовольства та виконає свої щедрі обіцянки під час внесення змін до держбюджету на 2008 рік та розгляду проекту держбюджету на 2009 рік.

Завершивши з організаційними питаннями, народні депутати перейшли до розгляду проекту закону про державну службу. Доповідач, народний депутат Віктор Янукович, зазначив, що метою прийняття цього закону є побудова ефективної державної служби та підвищення якості її роботи. «Цей закон слугуватиме побудові професійної та політично нейтральної державної служби», — сказав він.

Незважаючи на рекомендації більшості комітетів про відправлення цього законопроекту на доопрацювання, 361 народний депутат підтримав його в першому читанні. Також Верховна Рада ухвалила рішення про призначення дострокових виборів 16 сільських, селищних та міських голів.

Наступне питання, яке знайшло підтримку народних депутатів, це ухвалення Регламенту Верховної Ради України. Доповідач Сергій Сас (на знімку) повідомив, що 17 вересня 2008 року Конституційний Суд визнав неконституційним ухвалений парламентом Тимчасовий Регламент діяльності Верховної Ради. Та нагадав, що парламент ухвалив відповідний закон про Регламент і подолав вето Президента на цей закон, однак глава держави застосував до нього повторне вето. Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до держбюджету на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно відзначення призерів Параолімпійських ігор та їх тренерів — на ці цілі планується виділити близько 38 млн. грн.

Палкі дискусії розгорнулися під час розгляду двох проектів закону про всеукраїнський референдум. За словами автора одного з них О. Лавриновича, пропонований ним законопроект уже розглядався у сесійній залі, проте не був підтриманий. Але враховуючи, що закон про референдум, який залишився у спадок від УРСР, уже не працює, то є необхідність знову повернутися до розгляду цього питання. Ще один законопроект про всеукраїнський референдум представляв народний депутат Юрій Ключковський («НУ—НС»). Проте він зазначив, що дізнався про включення цього питання до порядку денного буквально в день розгляду та що його законопроект було додано «навздогін» до законопроекту О. Лавриновича. З огляду на те, що питання розглядалося за скороченою процедурою, Ю. Ключковський не мав змоги поінформувати про сутність внесеного проекту. Відтак Верховна Рада, незважаючи на рекомендацію Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування про необхідність об’єднання цих двох документів в один законопроект, 333 голосами ухвалила в першому читанні законопроект О. Лавриновича.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Володимира Карпука.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.