Поки що зарано ставити крапку в історії нинішнього парламенту. Головна інтрига залишається у вигляді дилеми, або розпуск Верховної Ради, або той чи інший формат коаліції. Таку думку висловив на прес-конференції керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Він сказав, що нині найменш ймовірними варіантами є створення розширеної демократичної коаліції у складі БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина та безкоаліційність парламенту. «Якщо коаліція не буде створена протягом місяця, то теоретично Верховна Рада якийсь час може існувати в безкоаліційному форматі. Але лише в тому випадку, якщо частина депутатів Партії регіонів не голосуватиме за подолання вето Президента та за ті законопроекти, які так чи інакше спрямовані проти нього», — вважає політолог.

На його думку, якщо коаліцію буде створено, то скоріше або у форматі БЮТ і ПР, або БЮТ, ПР, Блок Литвина та КПУ. Але вірогідність дострокових виборів залишається достатньо великою, хоча б тому, що в цьому зацікавлений Президент. Для нього це єдиний можливий варіант контргри, де не зможуть набути чинності ухвалені закони і які будуть прийматися. Це також може зупинити і можливий коаліційний процес, який спрямовуватиметься на обмеження його влади.

Володимир Фесенко вважає, що повідомлення Арсенія Яценюка про свою відставку — це не остання новина, яка може суттєво вплинути на хід коаліційного процесу. «Я не думаю, що це його якийсь прояв емоцій чи просто дотримання умов коаліційної угоди. Тут, мабуть, є елементи політично-правової комбінації», — зазначив він.