Подати до суду на Кабінет Міністрів збирається Донецька обласна рада. Причина — невиконання умов договору, укладеного із радою у вересні 2007-го, коли уряд очолював Віктор Янукович. За словами голови облради Анатолія Близнюка, з усіх пунктів, які включені до договору, частково (на 89 відсотків) забезпечується лише один — будівництво злітно-посадочної смуги в аеропорту «Донецьк». На виконання інших зобов’язань не виділено жодної копійки.

Зокрема, в угоді йшлося про заходи з реструктуризації вугільної галузі, будівництво полігонів для твердих побутових відходів, ліквідацію небезпечних промислових відходів, створення трьох національних парків, а в рамках підготовки до Євро-2012 — будівництво автомобільних доріг, нової злітно-посадочної смуги в аеропорту, створення місць для розташування учасників чемпіонату і вболівальників. Загалом регіон мав отримати близько 4 мільярдів гривень інвестицій, із них три чверті — із державного бюджету, решту — із місцевих та від суб’єктів підприємницької діяльності.

«Договір Кабінет Міністрів не виконує, — заявив А. Близнюк. — Юлія Володимирівна написала резолюцію на листі: «До безумовного виконання». А Пинзеник (міністр фінансів. — Авт.) сказав: «Я цього договору не підписував і виконувати його не буду». Тому за результатами роботи за рік ми судитимемося в установленому законом порядку із Кабінетом Міністрів. Будемо виставляти їм санкції за невиконання договірних зобов’язань. Аж до міжнародних судів ітимемо».