Ранкове засідання 18 вересня

Проголошена ранкова перерва в засіданні Верховної Ради для погодження питань порядку денного тривала майже півтори години. Однак узгоджений перелік законопроектів спричинив жваву полеміку під час голосування за їх внесення.

Так, зокрема, лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко зазначив, що при формуванні списку законопроектів, які планує розглянути парламент, враховувалися побажання лише фракцій «нової більшості». Натомість пропозиція «НУ—НС» про винесення на розгляд законопроекту, який скасовує депутатську недоторканність, залишилася непочутою. Він підкреслив, що вже є рішення Конституційного Суду з цього документа, і нині він повністю готовий до розгляду.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин повідомив, що його фракція загалом готова підтримати запропонований порядок денний, аби «продемонструвати порозуміння у Верховній Раді». Однак вона готова на це за однієї умови — у перелік має бути включено законопроект про підтримку спеціалізованого спинального санаторію в місті Саки. Мовляв, цей документ не є політичним, а винятково соціальним, адже покликаний допомогти інвалідам першої групи. Натомість представник Партії регіонів Ярослав Сухий розкритикував виступ свого колеги В’ячеслава Кириленка, назвавши його популістським. Парламентарій вважає: якщо й говорити про скасування недоторканності серйозно, то слід позбавляти таких пільг не лише депутатів, а й Президента і суддів. Політик закликав колег по сесійній залі зосередитися на соціальних законопроектах і тих, що піднімають вітчизняну економіку. Лідер КПУ Петро Симоненко наголосив на необхідності внести до порядку денного питання про створення тимчасової слідчої комісії, яка дослідила б, куди йдуть гроші, виділені на ліквідацію наслідків стихійного лиха в окремих регіонах країни. Він також поцікавився, чому постійно відкладається розгляд питання про формування єдиного реєстру виборців.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що згадувана ТСК формально вже створена. Депутатам залишилося лише проголосувати за її персональний склад. Він запропонував зробити це в п’ятницю, а також висловив пропозицію внести до порядку денного заслухання інформації голови ЦВК про створення реєстру. Щоправда, для цього треба досягнути порозуміння з представниками ЦВК, щоб такі дії парламентаріїв не розцінили як втручання в їх роботу. Також глава парламенту повідомив, що питання про скасування депутатської недоторканності можна буде внести до порядку денного на наступному пленарному тижні.

Потім депутати розпочали процедуру голосування за внесення до порядку денного узгоджених питань. Однак, здавалося б, технічна процедура перетворювалася час від часу на гарячі дебати. Так, зокрема, парламентарії не могли дійти спільної думки з приводу законопроекту, який передбачає зміни у Кримінальному кодексі щодо захоплення влади, процедури розпуску парламенту тощо. На його розгляді наполягали частина парламентаріїв. Натомість представник «НУ—НС» Роман Зварич наголосив, що внесення цього абсолютно політичного, на його думку, законопроекту порушує Регламент, бо депутати не мали змоги ознайомитися з ним протягом семи днів, як це передбачено процедурою.

Однак цей законопроект до порядку денного включили більшістю голосів. А от запропонований Блоком Литвина законопроект стосовно санаторію в Саках необхідної кількості голосів не набрав. Тож після закінчення процедури голосування на вимогу «НУ—НС» і Блоку Литвина в засіданні оголосили перерву.

Далі Володимир Литвин виступив із заявою від фракції. Він подякував тим депутатам, які проголосували за підтримку санаторію і попросив вибачення у хворих спинальників, яких Верховна Рада не почула.

— Ви хотіли поставити на місце нашу фракцію, а поставили на місце 30 тисяч хворих людей, які в кращому разі на візку, — звернувся до депутатів Володимир Литвин.

Представник БЮТ Олег Ляшко повідомив, що був свідком, як питання про цей санаторій обговорювалося на ранковій погоджувальній раді. Мовляв, Голова Верховної Ради запропонував розглядати це питання не через призму одного санаторію, а комплексно. Бо в країні схожих закладів, які потребують підтримки, чимало.

Глава парламенту запевнив, що наступного тижня Верховна Рада розгляне проект постанови, яка передбачатиме комплексне вирішення питання недофінансування таких санаторіїв.

Потім депутати приступили до призначення суддів різних рівнів. Також парламентарії ухвалили зміни у складі комітетів, адже Олександр Лавринович та Микола Томенко були виключені з комітетів Верховної Ради у зв’язку із обранням їх на посади Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради. Народні обранці ухвалили зміни до закону про встановлення іменних стипендій Верховної Ради для найталановитіших вчених. Було вдосконалено процедуру висунення кандидатури на посаду секретаря сільської та селищної рад. Народні депутати також розглянули зміни до Бюджетного кодексу. Більшістю голосів його ухвалено в першому читанні.