Заходу сонця вручну не вийшло

Учора в деяких обмінних пунктах столиці за долар просили вже 5,05 гривні. «Зелений» повертає свої втрачені позиції. Гривня здає їх практично без бою. Ті, хто зберігав свої заощадження в доларах, може зітхнути з полегшенням. Ну а ті, хто поставив на євро, поки що в мінусі.

Закордонні фондові ринки лихоманить декілька днів поспіль. Індекси падають, котирування валяться. Так, на біржі Токіо вже в перші хвилини торгів японський індекс упав більш як на три відсотки. І це незважаючи на те, що Банк Японії для стабілізації фінансової ситуації за останні два дні викинув на ринок 65 млрд. доларів. Через обвал котирувань Федеральна служба з фінансових ринків Росії зупинила торги на невизначений термін...

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає: «...серйозні проблеми існують і на американському фінансовому ринку. Криза двох великих банків буквально приголомшила весь фінансовий світ, фондові й валютні ринки. Також проблеми є і в американських страхових компаній. Можна говорити про поширення цієї кризи вже і в економіку».

Ліквідність на міжнародних ринках, безумовно, зменшиться після цих банкрутств, тобто наростатиме дефіцит вільних коштів. Обсяги цих коштів зменшуватимуться, це вже відбилося на світових ринках, і такий ефект буде довгостроковий. Це не може не позначитися і на ціні залучень із-за кордону, тобто ціна кредитів, що їх банки залучатимуть із-за кордону, зросте. Наскільки, поки що важко сказати, це залежить від того, яка буде пропозиція цих коштів, — наголосив О. Сугоняко.

Треба було підготуватися

Світова криза фінансової системи, звісно, не обминула й Україну. Головне, стверджують експерти, треба було до неї підготуватися. На жаль, на думку президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, наша фінансова влада виявилося слабкою і не змогла адекватно відреагувати на зовнішні та внутрішні ризики. В умовах кризи ліквідності банківської системи США і європейських країн, що вплинула на відтік іноземної валюти з українських фондових ринків, урядові й регуляторні органи своїми діями тільки ускладнили внутрішню ситуацію, вважає доктор економічних наук. До списку цих непрофесійних діянь Лановий заніс посилення цінової інфляції, збитки фондам комерційних банків, падіння обсягу внутрішніх інвестицій тощо. Через політику штучного обмеження руху іноземної валюти на території країни і ревальвацію гривні, що її проводив Національний банк України, скоротився потік інвестицій ззовні, погіршилися умови для власного виробництва й упала його конкурентоспроможність. Як наслідок, міжнародні агентства понизили кредитно-інвестиційні рейтинги України.

«Зелений» у боргу не залишився

Отже, обрана тактика НБУ, фактично спрямована на збільшення обмінного курсу гривні, виявилася провальною. Заходу сонця вручну не вийшло. А що ж вийшло?

— Нацбанк спеціально знизив курс долара, причому робив це не поступово, а в один момент, хоча знав, що після такого падіння курсу приплив іноземної валюти на внутрішній ринок скоротиться, бо її власникам стане невигідно переводити свої капітали в українську економіку. Виходить, НБУ вважав, що не потрібно збільшувати приплив іноземного капіталу до України, — коментує президент Центру ринкових реформ. — На жаль, цієї своєї мети центральний кредитний орган досяг — іноземний капітал витікає з нашої країни, фондовий ринок спустошено, валютний — близький до цього...

За словами експерта, ревальвація гривні має свої межі, за якими настає розвал валютного ринку, дефіцит валюти, неможливість оплати імпорту, дефолт за міжнародними фінансовими зобов’язаннями... Жодних прогнозів стосовно валютного курсу Володимир Лановий робити не береться через непередбачуваність Нацбанку. Однак громадянам усе-таки рекомендує зберігати свої заощадження в доларах. Мовляв, ця валюта, навіть незважаючи на світову фінансову кризу, стабільніша за гривню і навіть євро. Хоча на євро ще на початку року робили великі ставки і пророкували світле майбутнє. Навіть НБУ, за словами Ланового, скуповував євро, але, на жаль, прогорів...

Не все так погано!

А от президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко радить народові «не смикатися» і зберігати свої грошики в тій валюті, в якій вони на даний момент зберігаються. Стосовно гривні він оптимістичніший, ніж Лановий.

— З національною валютою нічого не відбувається. На мою думку, національна валюта — це відображення ситуації в українській економіці. Якщо проблеми в економіці, отже, проблеми і з гривнею, — стверджує банкір. — А економічна ситуація в Україні має на півроку нормальну перспективу, далі — боюся заглядати. І якщо говорити про зовнішні ринки, то ще невідомо, хто сильніше може вплинути на нашу економіку і, відповідно, на гривню: Захід з його фінансовою кризою чи Росія з її політикою.

Інфляція наприкінці року сягне 20—22% (прогноз від Володимира Ланового)

У липні й серпні падіння цін відбулося тільки на сезонні продукти, тобто овочі, фрукти, молоко, олію; тоді як на вироби довгострокового користування, транспорт, житлово-комунальні послуги, освіту, охорону здоров’я протягом цих місяців ціни зростали.

— Починаючи з вересня, овочі вже дорожчатимуть. Оптові ціни, які зросли з початку року на продукцію тваринництва на 55%, а на продукцію рослинництва — на 45%, вони ж до нас прийдуть хлібом, зерном і м’ясом, що в магазинах коштуватимуть значно дорожче, ніж зараз, — прогнозує доктор економічних наук, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. — Я думаю, що зростання цін на споживчому ринку відновиться і інфляція сягне 20—22% наприкінці року. Це достойний показник, якби в нас не була підірвана кредитна грошова система.