Напередодні тестування урядовці вирішили пограти на нервах дітей та їхніх батьків

Сьогодні півмільйона українських випускників таки складатимуть перший тест з української мови та літератури. А ще вчора тестування було під загрозою зриву. Галас навколо помилок і численні скарги змусили Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко засумніватися у спроможності країни провести зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) на належному рівні. Напередодні на одному з вітчизняних телеканалів прем’єрка наголосила, що у понеділок Кабмін збереться на екстрене засідання, під час якого вирішить долю одинадцятикласників.

Утім, не склалося, і обговорювання перенесли на середу. Туди вже запросили представників батьківських комітетів, директорів шкіл і ректорів вузів. Тож поки випускники писатимуть тести, урядовці вирішуватимуть, чи потрібне тестування взагалі. Тим часом ситуацію підігрівають й у Партії регіонів. Наприкінці минулого тижня біло-сині зареєстрували законопроект, у якому взагалі ставлять під сумнів законність проведення ЗНО. Хоча дивно, бо перше офіційне рішення, з якого почався процес підготовки до тестування, було ініційоване саме урядом Віктора Януковича.

Тестові завдання з української мови та літератури, правильні відповіді та посилання на підручники офіційно оприлюднять сьогодні ж на сайті Українського центру оцінювання якості освіти після завершення тестування.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.