Ситуація, коли парламент практично не має впливу на кадрову політику в силових структурах, ні з точки зору персоналій, ні з точки зору визначення військових звань, має бути змінена. На цьому під час міжнародного семінару «Практичні аспекти парламентського нагляду за сектором розвідки» наголосив народний депутат, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

Після внесення змін до Конституції у 2004 році та з переходом до парламентсько-президентської республіки до закону про врегулювання діяльності Державної служби охорони не було внесено жодних змін, які б посилювали парламентський контроль за діяльністю силових структур. Такий стан речей призводить до майже анекдотичних випадків, «коли начальник Генерального штабу, маючи у підпорядкуванні 200 тисяч людей, затверджений у званні як «генерал армії України», і так само рішеннями Президента затверджуються керівники інших силових структур, які теж мають звання «генерал армії України», але чисельність яких становить 3—5 тисяч осіб. Ці дисбаланси треба серйозно виправляти», — упевнений депутат.

Ключовими принципами реформування силових структур, на думку А. Гриценка, мають бути їхня остаточна деполітизація та демілітаризація, тобто погони мають залишитися лише в Збройних силах. За даними комітету, всі силові відомства країни налічують близько 700 тисяч осіб, з них носять військову форму — 500 тисяч. Але лише близько 30 відсотків займаються безпосередньо обороною країни, решта — виконують внутрішні функції. Тож, на переконання Анатолія Гриценка, з багатьох силових відомств «треба зняти форму і залишити її тільки у Збройних силах». Залишивши при цьому в силових структурах усі соціальні гарантії. «Від того, що ЦРУ — не військове формування, воно не менш ефективне, ніж наше СБУ», — констатував голова комітету.

***

Запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування обговорювали вчора під час «круглого столу», організованого Комітетом з питань соціальної політики та праці.

Відповідно до основ законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в країні має бути запроваджено ще один вид страхування — медичне. Цей крок, наголошували учасники засідання, дасть змогу забезпечити гарантований обсяг медичної допомоги для застрахованих осіб та підвищить якість надання медичних послуг.

Наразі підтримку комітету отримав законопроект № 1040, який передбачає об’єднання двох видів загальнообов’язкового державного соціального страхування: у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і медичного страхування. Комітет рекомендуватиме парламенту ухвалити його в першому читанні. Так, замість п’яти видів соціального страхування, передбачених основами, запроваджуватиметься функціонування чотирьох видів страхування. У зв’язку з цим планується перетворити Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на Фонд загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Утім, висловити свою точку зору та внести пропозиції до законопроекту щодо медичного страхування могли не лише народні депутати, а й представники уряду, секретаріату Президента, органів державної влади, профспілок та об’єднань організації роботодавців, науковці.

На знімку: Керівник офісу зв’язку НАТО в Україні Джеймс Грін, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, заступник голови DCAF Оден Коел.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.