Вечірнє засідання 16 вересня

На початку вечірнього засідання табло висвітило, що у сесійній залі зареєструвалося 430 народних депутатів, проте ця цифра вочевидь не відповідала реальності. У зв’язку з цим Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зауважив: якщо й далі спостерігатиметься така явка народних депутатів, то скоро у президії буде сидіти більше людей, ніж у залі. Відтак присутні народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Першим на вечірньому засіданні було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання рішень третейських судів). За словами автора законопроекту Олександра Лавриновича, сьогодні в діяльності третейських судів є чимало зловживань, які завдають значної шкоди правам та інтересам багатьох людей. Для прикладу, дуже часто такі зловживання мають місце під час ухвалення третейськими судами рішень у справах, пов’язаних з визнанням договорів недійсними або визнанням права власності на нерухоме майно. Оскільки в цьому випадку йдеться про встановлення юридичного факту, то такі спори мають розглядатися в компетентних судах відповідно до процедури, визначеної Цивільно-процесуальним кодексом. Відтак підміна відповідних судів третейськими судами призводить до того, що не використовується весь механізм захисту інтересів громадян. Зокрема, під час такого розгляду ніхто не цікавиться, чи не перебуває спірне майно у податковій заставі чи в заставі іпотеки, або чи не порушуються інтереси дітей або подружжя. Отож цей законопроект спрямований на подолання проблем, пов’язаних з переглядом рішень третейських судів компетентними судами, видачею виконавчих документів та примусовим виконанням рішень третейських судів.

Проте міністр юстиції Микола Оніщук зазначив, що насправді в разі ухвалення цього законопроекту в запропонованій редакції буде зруйновано систему господарського судочинства. За його словами, на сьогодні очевидним є те, що потрібно обмежити юрисдикцію третейських судів, зокрема шляхом обмеження справ, які вони можуть розглядати, такими справами, виконання рішень за якими не тягнуло б за собою обов’язку владних інститутів вчиняти ті чи інші дії стосовно реєстрації власності тощо. Незважаючи на заперечення урядовця, Верховна Рада 345 голосами підтримала цей законопроект у першому читанні.

Далі народні депутати розглянули та 402 голосами ухвалили в цілому як закон проект змін до деяких законів України щодо сприяння будівництву. За словами доповідача, народного депутата Юрія Сербіна, насамперед ці зміни спрямовані на захист інвестицій у будівництво, що особливо актуально в умовах нинішньої кризи. Окрім того, цей закон змінює процедуру прийняття об’єктів в експлуатацію. Замість державних комісій, кожен із членів яких, за словами доповідача, «щось просить», прийняттям об’єктів має займатися державна архітектурно-будівельна інспекція. «Хай вона приймає об’єкт, хай вона консультується з фахівцями, але нехай відповідає конкретна людина, яка поставила підпис і видала сертифікат відповідності», — зазначив Ю. Сербін. Також ці зміни спрямовані на спрощення дозвільних процедур, запровадження конкурентних засад при набутті земельних ділянок та прав на них під забудову тощо.

Насамкінець Верховна Рада ратифікувала угоду між Кабінетом Міністрів України та Федеральною Радою Швейцарської Конфедерації про обмін стажистами та меморандум про взаєморозуміння стосовно скоординованого розвитку Чорноморської окружної автомагістралі.