Червень — то час поповнити свій раціон вітамінами. Головна ягода на Житомирщині — чорниця. Є райони, де в сезон її дозрівання формуються сімейні бюджети сільських родин. Збирачі стверджують: цього літа ягід дуже мало. Одні кажуть, що нинішній рік просто неврожайний. Інші переконані, що чорницю їсть якась тля. А є і такі, що нарікають на «колег», які збирають ягоди не руками, а зчісують спеціальними гребінками — й стиглі, й зелені, разом із листям, залишаючи від кущів одні штурпаки. В Житомирі на продовольчому ринку за літрову банку чорниць просять 30 гривень. А за літр полуниць треба викласти 12 гривень. Щоправда, покупці не дуже задоволені. Ягоди цього року не такі смачні, як зазвичай: випадали рясні дощі, й полуниці набралися надміру вологи. Через перезволоження ґрунту цієї зими менше родин ласуватиме вишневим варенням. Причиною стала грибкова хвороба — кокомікоз, що вражає кісточкові дерева, а вишні — в першу чергу: листя жовтіє і обсипається, ягоди пліснявіють. На ринку владарює черешня, привезена з південніших регіонів. Яких тільки сортів там немає! Ціновий діапазон дуже широкий — від 22 до 38 гривень за кілограм. А те, що виросло в області, продається склянками й банками. Літр чорної смородини — 8—9 гривень, малини — 20.
З овочів найдешевша білокачанна капуста — 2 гривні 80 копійок за кілограм. Цвітна капуста коштує близько 10 гривень. Помідори продають за 14—20 гривень, огірки — за 7—8, столові буряки й моркву — близько 6, кабачки — за 5.
Утім, ніколи ціни на дари садів і городів так швидко не змінюються, як у червні.
Житомир.