З виступу голови фракції Партії регіонів Віктора Януковича

Сьогодні ми стали свідками і учасниками історичної події, дуже неординарної. Можна сказати, що віз, який везла так звана демократична коаліція, приїхав остаточно і можна сказати — «вилазьте».

Ми попереджали, що помаранчеві політики маніпулюють прагненням народу до справедливості і правди.

Вони використовують громадян для досягнення своїх цілей, які не мають нічого спільного з обіцянками принести Україні процвітання, лад та рівність усіх перед Законом.

Наші передбачення, на жаль, збулися. Політика помаранчевих призвела до того, що Україна тривалий час жила в режимі перманентних потрясінь, криз і скандалів. Двірцеві перевороти змінювалися достроковими виборами, дострокові вибори — погіршенням ситуації всередині країни, зростанням цін та інфляцією, зниженням рівня життя людей, падінням міжнародного авторитету країни і т. д. Авантюрне втягування України в НАТО і нерозумна поведінка влади під час конфлікту в Грузії вперше поставили державу перед реальною загрозою втрати миру на нашій землі.

Народ України переконували: помаранчевій коаліції немає альтернативи.

Суспільство продовжували ділити, Конституцію — підпорядковувати політичній доцільності, а економіку — популістським цілям.

Сьогодні цей процес завершено. І, як я казав, віз уже приїхав і застряг в болоті.

Так звана демократична коаліція, яка насправді ніколи не існувала, зникла, як «роса на сонці».

У цій ситуації ми продовжуємо стояти на нашій позиції і повторюємо: вихід — лише в об’єднанні країни, але об’єднанні з українським народом. Проведення політики, незалежної від українського народу, неможливе. Ці часи також пішли в історію. І ми це з вами добре знаємо. Будь-які нові конфігурації, створені без участі основних сил в державі, приречені.

Будь-які рішення, які прийматимуться без урахування волі народу, — шлях у нікуди.

Що, на мій погляд, нам треба зараз врахувати і які ставити цілі?

По-перше, суттєво підняти рівень життя людей, тому що ми знаємо, до чого призвело підняття цін та інфляція цього року. Що стосується організації дій влади, — ставити мету, щоб влада працювала ефективно, робити зміни до Конституції і чітко розмежувати повноваження гілок влади. Узгодити принципи внутрішньої та зовнішньої політики, застрахувати країну від дій недбалих політиків, хоч би яку посаду вони займали.

Децентралізувати владу, провести низку реформ, у тому числі — судову. Запровадити систему загальноукраїнських і місцевих референдумів та провести в життя ще низку важливих рішень, про які ми з вами дуже багато говорили і обіцяли виборцям. Прийшов час це виконувати. Це неможливо зробити без підтримки мільйонів наших громадян.

Тому я з цієї трибуни ще раз кажу: ми не були ініціаторами минулорічних дострокових виборів і не будемо ініціаторами наступних, якщо вони відбудуться. Ми за те, щоб сьогодні всі задумалися над тим, що потрібно українському народу — чвари, бійки чи ефективна політика влади, яка призведе до покращення життя наших громадян.

З виступу голови фракції «Наша Україна — Народна самооборона» В’ячеслава Кириленка

Події розвиваються у такий спосіб, що, очевидно, Партії регіонів таки доведеться найближчими днями створювати коаліцію з тими, хто, як щойно сказав Віктор Янукович, «розбазарив ліміт народної довіри і зник, як роса на сонці».

Ті, хто постійно нас намагався звинуватити у змові з ПР, фактично, самі почали створювати з ними коаліцію. Ми очікуємо остаточного юридичного оформлення коаліції ПР і БЮТ після сьогоднішнього оголошення спікера про припинення діяльності коаліції демократичних сил.

У такому випадку ми будемо робити корекцію своєї парламентської діяльності.

Без «Нашої України» не було б жодної демократичної коаліції. Саме «Наша Україна» виступила гарантом створення коаліції і обрання на посаду прем’єра Юлії Тимошенко. Ми доклали всіх зусиль, щоб протягом цих дев’яти місяців зберегти коаліцію.

Нас дивувало, що іноді мало місце голосування ПР і БЮТ у питаннях, м’яко кажучи, сумнівних. Приміром, спільне голосування БЮТ і ПР про Тендерну палату, яке набило оскомину всім в Україні, хто хотів чесно працювати.

«Наша Україна» не могла допроситися з уряду цілої низки реформаторських законопроектів. Ми так і не побачили нового Податкового кодексу, блоку земельних законопроектів тощо.

Ми з подивом зустріли спротив освітній реформі, яку запроваджував міністр-«нашоукраїнець» Вакарчук. Ми з подивом констатували нечітку позицію наших партнерів щодо вступу України в НАТО — тепер ми бачимо, чим була зумовлена ця нечіткість.

Разом з тим усі ці розбіжності для нас не могли стати причиною для припинення діяльності демократичної коаліції.

Рубікон було перейдено під час парламентських канікул, коли відбулася змова БЮТ і ПР, яка стала очевидною 2 вересня цього року.

Саме ця змова не дозволила українському парламенту зайняти консолідовану позицію щодо російсько-грузинського збройного конфлікту. Не є демократичною коаліція, яка не може дати спільну позицію щодо агресії Росії проти суверенної Грузії. І щодо оцінки протизаконних дій ЧФ РФ, який з нашої суверенної території брав участь у бойових діях проти Грузії.

Якщо ми не можемо дати оцінку таким резонансним питанням, про які говорить увесь світ, то постають питання: як захистить демократію ця демократична коаліція і чи готова вона, взагалі, відповідати на ті страшенні ризики, які виникли після подій на Кавказі. Це не була дискусія про Грузію — це була дискусія про Україну.

Саме дискусії про Україну наші партнери з БЮТ, на жаль, не витримали. За 10 днів, які минули з моменту подання нами заяви про вихід з коаліції, ми лише переконалися в тому, що фактично створена прокремлівська більшість у складі БЮТ, ПР і КПУ діє і набирає обертів. За 10 днів ми почули від наших партнерів по коаліції лише запевнення, що позицію по ЧФ вони не змінять і будуть підтримувати безкарні дії чужоземного флоту з наших берегів.

«Наша Україна» не може нескінченно запрошувати наших партнерів до демократичного і публічного обговорення. Ми вперлися в глуху стіну мовчання, що лише підтвердило — прокремлівську коаліцію, котру фактично створено 2 вересня, найближчим часом буде юридично оформлено.

«За таких обставин для «Нашої України» залишається невеликий вибір. Ми не зійдемо за будь-яких умов з позиції захисту українських цінностей і національних інтересів. Тому після остаточного оформлення спілки БЮТ, ПР і КПУ ми залишаємо для себе один шлях —перехід у національну парламентську опозицію, яка опонуватиме всім антиукраїнським діям, до яких буде вдаватися створювана прокремлівська коаліція.

Ми не будемо спокійно спостерігати за тим, як дві політичні сили розподілять навпіл країну і вирішуватимуть свої фінансові питання. На все це «Наша Україна» дасть свідомий і потужний опір. І в цьому «Наша Україна» отримає підтримку патріотичних виборців.

З виступу голови фракції БЮТ Івана Кириленка

Як казав сучасний класик: «Були часи і гірші, але такого цинізму ще не було».

Дев’ять місяців у коаліції для нас не були медом, особливо для уряду і його лидера — жінки, яку цькували і знищували майже щодня. Але ми терпіли і стояли, колеги, до останнього. І ви всі свідки — не ми покинули коаліцію, і Бог суддя тим, хто її знищував з перших днів існування. Апофеозом подвійних стандартів є оцей циркуляр, який направили наші колеги на місця своїм підвідомчим партійним організаціям. У цьому циркулярі «Нашої України» четвертим пунктом чітко записано, чітко, дослівно цитую: «збереження демократичної коаліції для нас не є принциповим та головним завданням. Головна мета — дострокові вибори до Верховної Ради». Оце і вся суть.

А тепер — по суті. Нас більше цікавить працюючий парламент, тому скажу без перебільшення: наш перший пленарний тиждень у цьому місяці для багатьох виявився шоковим. Декого неприємно вразило те, що парламент нарешті після багатьох місяців чвар та протистоянь продемонстрував здатність домовлятися та продуктивно працювати. З другого боку — те приємно здивувало суспільство і це головне. Дійсно, в нашій роботі є дві визначальні складові: політична і законотворча. Абсолютно зрозуміло, останнім часом перша аж занадто превалювала над другою. По суті, основна законотворча робота в пасинках політиків вже добрі три роки. Чи виграла від цього країна, — питання риторичне. Але, вочевидь, політика в цьому залі значно і незаслужено переоцінена, політики знецінені, виборці розчаровані. Більшість людей вже не хвилюють наші безкінечні розбрати, коаліціади і звинувачення. Суспільство, економіка вже давно розвиваються не завдяки нам, а всупереч. Ми, мабуть, і не помітили, як із творців історії перетворилися на свідків. Творять її інші, а ми частіше, на жаль, витворяємо. На телеекранах — одна політика і політики. Одне слово, як кажуть зараз, — перезавантаження. Набридли всі і всім. Рецепт один — опуститися на грішну землю і почати працювати так, як минулого пленарного тижня, коли політика вперше за багато тижнів змушена була поступитися місцем здоровому прагматизму. Так, разом ми вирішили болючу проблему шахтарів і таки розпочали довгообіцяну реформу бюджетної і пенсійної сфери. Мільйони наших громадян врешті-решт будуть отримувати не зрівнялівку, а заслужене.

Наша політична сила рішуче налаштована продовжити цей діловий стиль.

Стосовно землі. В тій самій Росії першим покупцем сільгоспугідь виступає винятково держава. В сусідній Білгородській області в такий спосіб було викуплено декілька сот тисяч гектарів, і нині на конкурентних засадах визначають кращих власників чи орендарів із обов’язковою умовою — рослинництво поєднувати з тваринництвом і не змінювати цільового призначення землі. Чи не досвід для нас?

А ми поки що вважаємо, що за щитом мораторію все йде нормально, але всі знають: обіг землі набирає обертів не лише в центрі, а й у глибинці — продаються цілі господарства, міняючи своїх засновників, як то кажуть, потайки.

За останні місяці уряд разом з громадськими організаціями АПК опрацював сучасні підходи до захисту та стимулювання розвитку аграрної галузі, вони викладені в законопроектах, які наша фракція пропонує розглянути в комплексі, присвятивши цьому теж один пленарний день.

З виступу голови фракції КПУ Петра Симоненка

Я значною мірою з цієї трибуни хочу звернутися сьогодні до наших виборців. Саме вони сьогодні найбільше потерпають від того, що реально відбувається в парламенті, що реально відбувається в нас у країні, яка система керування і які програми реалізуються й для кого вони реалізуються.

Нагромадивши досвід створення коаліції корупціонерів у 2004-му, 2005 році, продовживши накопичувати цей досвід, як ми знаємо, коаліція, яка сьогодні вже наказала довго жити, створила коаліцію отруйників і шпигунів. Про це ми, фракція комуністів, говорили. Ми попереджали. Тому що саме коаліція шпигунів і отруйників, це ті, хто на Майдані дуже багато говорив про демократію, говорив дуже багато про свою відповідальність, про чисті руки й багато чого, багато чого іншого.

Я переконаний, що саме народ України сьогодні має дати оцінку й тим заявам, які лунають сьогодні про перехід «нашистів» в опозицію. Важко уявити собі опозицію, яку очолює особисто Президент країни Ющенко. Це абсурд цілковитий! Але за цим абсурдом криється повна безвідповідальність за всі роки незалежності України й цих політичних сил за розвал країни, за знищення свого народу, за геноцид проти свого народу за роки незалежності, за епідемії, за безробіття, за мільйони тих, котрих ви вигнали з цієї країни, щоб вони нічні горщики в Італії, Іспанії тягали, вигнали вчених з інститутів, послабили сьогодні, знищили не тільки економічну, а й виробничу, а також науково-виробничу базу — все це ваші гріхи, а це не гріхи, а це злочин перед народом України.

Тому коли ми аналізуємо сьогодні все те, що відбулося за роки незалежності, завдяки тій позиції й політиці, яку нав’язали націоналісти, що перебувають у владі, ми повинні сьогодні визнати, що для народу України їх пісні — це зростання цін і тарифів, це злидні і безробіття, це голодні смерті, і сьогодні безперспективне майбутнє для нашої молоді й для наших дітей, це знищені села й розграбовані господарства, це сьогодні спустошена земля й земля, яку продають, по суті, для тих, хто сіє тут соняшник і рапс для виробництва біопалива, енергетичних ресурсів для закордону.

Ми сьогодні повинні розуміти, що саме ця політика призвела до знищення найбільших промислових регіонів країни, а по суті, їх, як і всю територію України, віддали під контроль транснаціональної корпорації, вступивши до Світової організації торгівлі без захисту національних інтересів. І ми, комуністи, стверджуємо, що це зрада національних інтересів, вступаючи в ці міжнародні європейські структури без визначення своєї ролі й місця там, без захисту своїх інтересів.

Ми сьогодні із тривогою кажемо, що ці роки незалежності, так званої, і особливо, коли помаранчеві божевільні перебувають при владі, у нас різко загострюються взаємини з нашими братами по крові — слов’янськими народами й насамперед з Російською Федерацією.

Це приводить до того, що саме народ України страждає від посилення проблеми енергетичної безпеки: українські товаровиробники від того, що не можуть реалізувати продукцію; промисловий сектор від того, що ми втрачаємо інтеграційні зв’язки й багато чого іншого.

Тільки-но приходять націоналісти до влади, у нас спостерігається посилення розколу України за національним, етнічним, конфесіональним принципами. І ми є свідками того, що саме ця помаранчева команда й команда націоналістів у владі сьогодні й на святині зазіхнули, тисячолітню історію, коли тут намагаються, так скажімо, фарисействувати, відзначаючи 1020-ліття хрещення Русі, а самі знищують православ’я. У такий спосіб знищують культуру й історію нашого народу.

Ми сьогодні зіштовхуємося з тим, що практично за роки незалежності в Україні під керівництвом націоналістів здійснюється фашизація суспільства.

Тому ми, комуністи, сьогодні кажемо: треба зупинити це божевілля. Але ми звертаємося й до наших виборців: ми повинні з вами розуміти, що це божевілля стало можливе тільки в результаті того, що ми не виявили мудрість нашу людську під час виборів 30 вересня торік. Саме ми, комуністи України, попереджали, що дострокові вибори цим не закінчаться. Вони не потрібні були Ющенку, вони були потрібні для того, щоб прикрити... справжні цілі — фашизації суспільства, націоналістичної ідеології насадження й, природно, того... І останнє, що треба зробити. Треба зробити справді головне: завершити негайно політичну реформу, насамперед у тій частині, що треба змінити Конституцію — ліквідувати пост Президента, ми бачимо, до чого це призводить, треба сьогодні почати процедуру імпічменту. У нас є всі підстави стверджувати: Президент Ющенко — злочинець, і треба почати процедуру імпічменту проти Президента Ющенка й у такий спосіб почати процедуру відсторонення його від влади й звільнити Україну від цього націоналістичного дурману.

З виступу голови фракції Блоку Литвина Володимира Литвина

Усі ми, народні обранці, отримуємо листи. Давайте подивимося, про що люди кажуть, що вони від нас вимагають. Сьогодні вранці всім керівникам фракцій роздали лист із села Княжичі. Я його зачитаю: «Настав час звернутися до вас і висказати все те, що наболіло, накипіло в душі в нас, в простих людей, українців, патріотів своєї України. Після 2004 року, коли ми, громадяни України, повстали проти брехні, лицемірства, корупції, проти того, що нам, простим українцям, заважало жити в нормальній, цивілізованій державі європейського зразка, ми вам повірили. Але ви нас зрадили, і на сьогоднішній день нічого не змінилось». Це вирок всім нам.

Я хочу сьогодні говорити від імені тих людей, з якими я зустрічався минулого тижня в трьох областях України. Зустрічався в селах, на східцях біля районних будинків культури. Вони говорили від імені тих людей, які стоять біля Кабінету Міністрів України і до яких нікому немає жодної справи. А це Ровеньківське міське товариство інвалідів вугільної промисловості. Тут дуже гаряче приймали закон про вугільну галузь, але про цих людей не подумали. Я зачитаю вам їх звернення мовою оригіналу: «Мы требуем содействия в восстановлении прав, утраченных инвалидами в связи с организацией Фонда социального страхования от несчастных случаев. До организации Фонда социального страхования утраченный заработок или его часть в соответствии со степенью утраты профессиональной трудоспособности выплачивался собственником в полном размере, то есть без учета размера государственной пенсии по инвалидности, а также независимо от получаемых потерпевшими других видов пенсии, заработка и стипендий. Собственник возмещал утраченный заработок и не включал возмещение ущерба в предоставляемую государством пенсию по инвалидности. В связи с организацией Фонда социального страхования от несчастных случаев наше материальное обеспечение значительно ухудшилось, так как в случае, если пострадавшему одновременно с ежемесячной страховой выплатой назначена пенсия по инвалидности в связи с одним и тем же несчастным случаем, их сумма не должна превышать среднемесячного заработка, который потерпевший имел до повреждения здоровья. Считаем, что подобное отношение к инвалидам противоречит статье 22 Конституции Украины». І далі, шановні колеги, за текстом.

Ми тут багато говоримо про те, що Конституцію порушують по відношенню чи то до Президента, чи то до інших гілок влади, а чому ж ми не подивимося, що порушується Конституція стосовно людей, безпосередньо людей, яким ми присягалися служити.

На зустрічах із жителями селища міського типу Чорнобай Черкаської області та селища міського типу Велика Багачка Полтавської області я почув від людей заяви про те, що в них забирають землю. Причому до цього причетні місцеві керівники, які цинічно разом із своїми родичами забирають не тільки врожай, а й землю. А ми розповідаємо про те, що повинні прийняти комплекс законів, які адаптували б сільське господарство України до умов СОТ. Скоро адаптовувати вже нічого буде!

Давайте ж приймемо ті рішення, які ми пропонували. Це були б рішення, власне, Верховної Ради України.

Я хочу сказати, що думають люди в селі Великий Самбір Сумської області. Такі приклади, шановні колеги, які не печуть тут Верховну Раду, але які печуть людину. Квитанція: доплатити 23 копійки за комунальні послуги. За це повідомлення треба заплатити гривню двадцять. Як вижити пенсіонеру?

Далі, оформлення спадщини: помирає чоловік, дружина не може оформити спадщину, вона живе на чужій території. Рішення, яке давно лежить, прийняти ми не можемо! Бо треба заплатити за спадщину вдвічі більше, ніж вартує ця хата.

Ще один момент: розносять пенсію. Кладуть кожному пенсіонеру культурно в конверт, а за конверт беруть гривню п’ятдесят. Пенсіонер каже: мені нікому писати листи, а гривня п’ятдесят — для мене великі гроші. Але ви порахуйте, скільки пенсіонерів отримують пенсію в конвертах і хто на цьому заробляє?

Послухайте, що люди думають про тарифи, про ціни. Ціни начебто зупинили, але давайте реально подивимося, які ціни і як людям виживати. А ми змагаємося тут: хто проти кого влучніше скаже. Ціни на молоко зростають, закупівельні ціни на молокопродукти від людей падають. Є проект закону, який передбачає, скільки повинні коштувати продукти з молока, які продаються, і скільки відсотків повинно коштувати молоко, яке приймають заготівельні пункти. Давайте приймемо це рішення. І це буде справді ринковий закон.

Я думаю, ті дебати і ті сцени ревнощів, які сьогодні розігруються, свідчать про одне: ми більшою мірою переймаємося, хто де буде сидіти, хто над ким буде стояти, а не тим, що Верховна Рада повинна бути працюючою. Ми до цього закликаємо. Є відомий принцип: неважливо якого кольору кішка — головне, щоб вона ловила мишей. З цією відповідальною функцією Верховна Рада не справляється абсолютно.