Такого врожаю, як нинішнього року, Одеська область ще не мала. Земля щедро обдарувала хліборобів — зібрано 3,46 мільйона тонн зерна. Вісімнадцять районів області зібрали по сто і більше тисяч, Білгород-Дністровський — 234 тисячі, Саратський — 204 тисячі тонн.

Але в нас великий врожай — великі проблеми. Виникають вони і з продажем, і зі зберіганням колосових. «Фірмовий знак» врожаю нинішнього року — його невисока якість. Зерно вродило переважно третього, четвертого, а то й п’ятого класу. Ну а фураж цьогоріч — суцільні збитки для господарств.

На зерновий ринок потрапить 1,5 мільйона тонн зерна нового врожаю. Ця цифра набагато вища за торішню. Але, відверто кажучи, селян не радує можливість вільного виходу на ринок. Причина — й невисока ціна, й низька якість. Ще одна проблема — забезпечення збереження: ємностей елеваторів катастрофічно не вистачає.

Голова правління ТОВ «Агрофірма «Маяк» Герой України Зінаїда Гришко сказала, що врожай нинішнього року, политий потом, став «золотим». Селяни нарікають, що останнім часом добрива подорожчали в п’ять—сім разів, паливо — удвічі, а вартість зерна практично не змінилася. Знову на селянській праці наживуться ті, хто навчився хитрувати.

Одеська область.