Молоко та сметана чомусь не підлягають сертифікації

Чи забезпечує обов’язкова сертифікація належну якість харчових продуктів, а може, це технічний бар’єр, що заважає міжнародній торгівлі? Як виконує Україна свої зобов’язання згідно із вступом до СОТ? Такі питання обговорювали під час дебатів на тему «Обов’язкова сертифікація харчових продуктів: «за» та «проти», які провела у столиці Європейська бізнес-асоціація.

Кожен гість-спікер мав нагоду виголосити свою точку зору — цим розпочиналась дискусія. Присутні під час заходу представники органів влади повідомили учасникам дебатів корисні історичні факти, реалії, з котрими вони стикаються щодня у сфері сертифікації харчів. Так, заступник генерального директора ДП «Укрметртестстандарт» Віктор Ример розповів, що така сертифікація спочатку була запроваджена в Російській Федерації, а лише потім поширилася на інші держави СНД. Заступник головного державного санітарного лікаря України Алла Григоренко навела статистичні дані, котрі засвідчили: показник захворюваності внаслідок споживання продуктів харчування низької якості в нашій державі значно нижчий, ніж навіть у багатьох європейських країнах.

Протягом дискусії представники компаній—членів асоціації зійшлися на думці, що сама система захисту прав споживачів потребує реформування. З цією тезою погодилися і представники органів влади. Але всі зголосилися, що питання перебудови системи обов’язкової сертифікації треба вирішувати в комплексі із проведенням реформ у сфері нагляду за виробництвом продуктів харчування, реформ із захисту прав споживачів та із поліпшенням технічного регулювання.

Важливий аргумент на користь реформування системи контролю виробництва продуктів харчування виголосив директор Департаменту регуляторної політики Володимир Жовтуха. Він вважає, що головною вадою сертифікації є її нелогічність, адже вона необов’язкова для, здавалося б, більш небезпечних товарів: сметани та молока, а виробництво твердого сиру, навпаки, — підлягає нагляду. Три головні аспекти перебудови системи, про що так багато йшлося протягом дебатів, назвав заступник міністра економіки Віктор Пантелеєнко. На його думку, реформування стане можливим лише в разі створення повної законодавчої бази та виконавчої структури, а також підготовки кадрів для цієї сфери — це процес тривалий.

Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко презентувала аналітичний звіт, підготовлений Комітетом експортерів та імпортерів асоціації з метою висвітлення проблеми неузгодженості системи державного контролю безпечності харчових продуктів. Документ із промовистою назвою «В центрі уваги: контроль за якістю та безпекою харчової продукції» передано керівникам держави.