Про це вчора зазначив Конституційний Суд у своєму висновку щодо відповідності законопроекту «Про внесення змін до Конституції України» (про обмеження депутатської недоторканності) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Зокрема, законопроект пропонує статтю 80 викласти у новій редакції: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Тож повністю скасовується депутатська недоторканність, при цьому народні депутати не будуть нести юридичної відповідальності лише за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах.

Нагадаємо, що чинна стаття 80 Конституції гарантує депутатську недоторканність, і народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

У своєму висновку Конституційний Суд вказав, що запропоновані законопроектом зміни до статті 80 Конституції відповідають вимогам статей 157 (передбачає, що Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина) та 158 (законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою, і закон не був прийнятий, може бути поданий Верховній Раді України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту; Верховна Рада України протягом терміну своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Основного Закону) Конституції України.

Як відзначив на прес-конференції голова КСУ Андрій Стрижак:

— Це рішення дає можливість Верховній Раді законодавчо закріпити таке обмеження.

Водночас пан Стрижак додав, що недоторканність гарантується Конституцією всім громадянам, і стаття 80 у новій редакції не надає якихось інших гарантій недоторканностей депутатам в порівнянні з іншими громадянами, цей законопроект не обмежує прав і свобод громадян, які гарантовані громадянам Конституцією України. Крім того, цей висновок не зобов’язує депутатів обмежувати депутатську недоторканність, але дає їм право впродовж двох сесій прийняти рішення щодо обмеження недоторканності. Зокрема, на одній сесії за цей законопроект повинні проголосувати не менш як 226 депутатів, а на наступній сесії не менш як 300.

Також учора КС оприлюднив рішення, в якому визнав конституційною статтю 17 Закону України «Про прокуратуру» на час дії пункту 9 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України щодо продовження виконання прокуратурою відповідно до чинних законів функції попереднього слідства до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування, яким визнав конституційним наявність у прокуратури функцій попереднього слідства та існування посад слідчих.