Нині існує три варіанти вирішення політичної кризи, заявив на вчорашньому брифінгу Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк.

«Перший варіант — стара-нова коаліція. Або в складі двох фракцій, або в складі трьох фракцій», — зазначив глава парламенту. Однак «якщо ця коаліція знову буде формуватися на принципі, хто в якому кріслі сидітиме, я участі в такій коаліції не беру», — додав А. Яценюк.

Другий варіант, за його словами, — це коаліція між БЮТ і Партією регіонів. При цьому він висловив думку, що «неможливо об’єднати те, що не об’єднується, і неможливо пояснити це людям, які голосували за зовсім іншу ідеологію».

Третій варіант — розпуск парламенту. Він не повідомив, у складі якої політичної сили піде на дострокові вибори, допоки такі не будуть оголошені. «Давайте потримаємо інтригу», — додав Голова Верховної Ради.

Він також заявив, що готовий подати у відставку. Однак проти того, щоб керівника парламенту обирали в таємному режимі. «Адже, відповідно до коаліційної угоди, дві найвищі посадові особи визначено такими, що мають піти у відставку», — зазначив він і повідомив, що вніс пропозицію керівникам фракцій внести нову кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради. Однак лідери попросили його продовжити виконувати обов’язки аж доки буде вирішено подальшу долю парламенту.

Арсеній Яценюк переконаний, що керівники фракцій «чудово розуміють, що за відставки Голови парламенту буде не що інше, як тільки суттєве загострення політичної кризи». «Мало того, що не буде кому підписувати акти законодавства, але це спровокує тотальну дестабілізацію і тотальний політичний крах», — застеріг Голова Верховної Ради.

Крім того, на його переконання, дострокові парламентські вибори — це абсолютно нормальний інструмент демократії.

«Єдине, що мене непокоїть — це втомленість українців від політикуму і політиків. Це може негативно вплинути на явку виборців», — зазначив він.

«Головне зрозуміти от що: немає вічної влади. І немає вічних політиків, хоча деякі вважають, що вони вічні, і помиляються», — додав Арсеній Яценюк.

Він заявив, що звертатиметься до Конституційного Суду у разі, якщо депутати ухвалюватимуть неконституційні закони. «Я категоричний противник правового нігілізму і правового свавілля... У тому випадку, якщо буду бачити, що ці законопроекти не відповідають Конституції, я буду першим, хто ініціюватиме звернення до Конституційного Суду з усіх актів законодавства про визнання таких актів неконституційними», — сказав глава парламенту.