Уряд презентував громадськості проект держбюджету на 2009 рік.

Нескладний підрахунок різниці між накресленими урядом доходами і видатками вказує на рішучий намір уряду стримати розмір дефіциту загальнодержавного балансу нижче двох відсотків від рівня ВВП.

Це — рекордний показник з часів незалежної України (1264 мільярда гривень). Але позитив цим не обмежується. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на презентації цього проекту в Жовтневому палаці нагадала, що за підсумками серпня, дякуючи успіхам в сільському господарстві й торгівлі, Україна досягла безпрецедентно високого економічного зростання у 10,9 відсотка (за вісім місяців зростання ВВП сягнуло 7,1 відсотка). Тож Прем’єр-міністр мала вигляд переможниці. І аргументи її лунали доволі переконливо. На перше читання уряд запропонував законодавцям десять держпрограм, які фінансуватимуться завдяки видаткам, що зростуть на 100 мільярдів гривень. Серед пріоритетів уряду на цей раз освіта й наука, культура, сільське господарство й енергетика. Козирі вже випробувані — економічний поступ і детінізація. Перебіг політичних подій, на її думку, це буря в склянці води, «її команда» з успіхом виконає нові завдання.

З нею погоджувалися, але з певними застереженнями. Частина з них стосувалася невідомої долі таких джерел погашення дефіциту, як державні позики (доведеться запозичити близько 30 мільярдів гривень і віддати близько 28 мільярдів гривень внутрішніх і зовнішніх боргів разом із процентами). Частина — динаміки зростання ВВП (шість відсотків вважали надміру оптимістичним), ще частина — запланованої виручки від приватизації у 8,5 мільярда гривень, абощо. На всіх і всьому таки стояла незрима печать політичної нестабільності. Водночас цілеспрямованість уряду Юлії Тимошенко сумнівам не підлягає. Що складніші завдання, то амбітніші його плани. Це видно і з намірів послідовно підіймати заробітні плати та пенсії. І з рішення перерахувати половину виручки від приватизації на компенсацію втрачених заощаджень. І з пропозицій радикально збільшити доходи місцевих бюджетів. І залишити пільгове оподаткування в аграрному секторі, який так несподівано «вистрілив» салютом доданої вартості, підтримавши промисловість у найважчий момент.