Норма: Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування».

Що це означає? Законом, зокрема, передбачається встановлення допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку. Такий розмір допомоги надаватиметься з 1 січня 2009 року. З цієї дати набуває чинності зазначений закон. На сьогодні така допомога надається у розмірі, що розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів та пенсій за попередні шість місяців. Водночас відповідно до змін у разі, коли на дитину виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога, розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги. Конкретний розмір буде встановлюватись, виходячи з прожитковою мінімуму, який буде затверджений бюджетом на 2009 рік. Також законом внесено зміни ще до однієї статті Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». А саме, з 1 січня 2009 року умова надання допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, за якою середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів, пенсії за попередні шість місяців не перевищує прожитковою мінімуму для дитини відповідного віку, буде скасовано. Допомога надаватиметься тільки на підставі рішення про встановлення опіки чи піклування.

Нагадаємо, що допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається особам, призначеним в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які позбавлені батьківського піклування.