Електрики деруть зі споживача так завзято, особливо в плані плати за підключення до мереж будинку чи невеликого об’єкта малого бізнесу. Поки народу розповідають казочки про якесь там доступне житло, про повернення обличчям до людей, чимало організацій, покликаних те обличчя забезпечувати, діють традиційно. Тобто без зайвої сором’язливості. 

12 лютого минулого року Національна комісія з регулювання електроенергетики затвердила методику розрахунку плати за приєднання до електромереж. Простіше кажучи, це методика введення людоїдських тарифів для тих, хто будується чи, не доведи Господь, розпочинає нову справу. Посудіть самі: в сільській місцевості кіловат однофазної енергії у стандартному приєднанні коштує 760 гривень, трифазної — 1320. А в місті — відповідно 950 та 1650 гривень. Плюс ще нараховується ПДВ. Якщо ж у вас споживання п’яти кіловатів потужності, то неважко порахувати, скільки за все доведеться заплатити. Додамо, що йдеться про підключення, як то мовиться, «під стовпом» — коли до лінії електропередач не більше 300 метрів. І потужність, на яку розраховує споживач, не вища від 16 кіловат. А коли ці показники перевищені, тоді взагалі — хоч ґвалт кричи. І це за умови, що в Росії, на яку в нас орієнтуються всі монополісти, трифазне підключення —700 рублів (порахуйте за курсом в гривнях), а в Європі земельна ділянка виділяється зі всіма комунікаціями, включаючи і підведення електропостачання.

Але це ще не вся правда! Згадані тарифи діяли до 1 січня поточного року. А далі, схоже, відбувся такий процес їхньої «оптимізації», що він ледь не зупинив будь-яку діяльність в цьому напрямі. Як результат — через численні скарги, зокрема, рішенням голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Баранова було створено спеціальну міжвідомчу комісію. До її складу ввійшли представники профільних департаментів ОДА, комітету громадського контролю, територіального відділення Антимонопольного комітету України, відділу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики в Запорізької області, і ВАТ «Запоріжжяобленерго». Комісія провела два виїзні засідання — у Бердянську і Мелітополі, та багато чого цікавого почула. Її висновки лягли в основу листа голови Запорізької облдержадміністрації до Кабінету Міністрів України «з проханням скасувати постанову НКРЕ, якою затверджені ставки стандартного приєднання до електро- і газових мереж, і повернутися до попередньої практики надання цієї послуги». Зокрема, в листі йдеться про «непомірно велику плату за послугу підключення, яка регулюється чинним законодавством». У відповідь надійшло доручення уряду всім зацікавленим міністерствам та відомствам — опрацювати всі питання, про які йдеться у листі із Запоріжжя, і повідомити заявника. А поки що відвертий грабіж продовжується. Бо все в ім’я монополіста, все заради монополіста, все для блага монополіста. Чи не так?